СУБОТА, 18. 6. 2022 - 18:59

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије у званичној посети Епархији бихаћко-петровачкој (ФОТО/ВИДЕО)

У суботу 18. јуна 2022. године, на празник Светог Свештеномученика Доротеја и Преподобног Петра Коришког, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије стигао је у званичну дводневну посету Епархији бихаћко-петровачкој.

ТВ Храм

У Мркоњић Граду, Првојерарха Српске Православне Цркве свечано су дочекали Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки и рмањски г. Сергије, отачаствени архијереји, свештенство и монаштво Епархије бихаћко-петровачке, као и верни народ. 

У наставку, у храму Светог Саве служена је свечана доксологија, у молитвеном присуству Његовог Високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија, и Преосвећене господе епископâ врањског Пахомија, милешевског Атанасија, горњокарловачког Герасима, бихаћко-петровачког Сергија, буеносаиреског и јужно-централноамеричког Кирила и мохачког Дамаскина, бројног свештенства и монаштва, др Владимира Рогановића, директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Републике Србије, као и верног народа. 

Епископ Сергије се речима добродошлице обратио Његовој Светости, након чега је Патријарх Порфирије пастирском беседом благословио присутне. У својој беседи Патријарх Порфирије је истакао да је вера оно што је темељ на којем смо градили себе кроз векове, темељ на којем живимо и данас, и темељ без којег није могуће да имамо било какав поглед у будућност. Та вера, наравно, јесте нешто што нас чини да јесмо једно, зато што је то вера Цркве. А истинско, право, аутентично, несаломиво јединство јесте јединство у Цркви, кроз Цркву, јер је то јединство у Христу.

  ***

У Манастиру Глоговцу у недељу 19. јуна, када се обележава 30 година постојања Епархије бихаћко-петровачке и 30 традиционални Јањски Сабор, биће служена Света Литургија са почетком у 9:00 часова, којом ће началствовати Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, уз саслужење више архијереја, свештенства и монаштва.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести