НЕДЕЉА, 12. 6. 2022 - 09:44

Аутор: Горан Миловановић

Епископ Јустин богослужио у храму Свете Тројице у Сремчици: Дух Свети нас уједињује у заједницу љубави (ФОТО/ВИДЕО)

Молимо се Богу у заједници јер управо кроз заједницу и у заједници Цркве у коју Дух Свети силази ми преображавамо све своје слабости. Дух Свети је тај који нас уједињује у једну заједницу љубави. Апостол Павле каже да су плодови Духа Светог љубав, радост, мир, дуготрпљење, доброта, уздржање и кротост. Ако имамо све ово у себи, знаћемо да се Дух Свети уселио у нас. По Светом Серафиму Саровском, то јесте смисао и циљ нашег живота, где каже: Ако стекнеш Духа Светога хиљаде око тебе ће се спасити, истакао је Епископ Јустин у својој беседи на празник Силаска Светог Духа на Апостоле, 12. јуна 2022. године, поводом храмовне славе у београдском насељу Сремчица.

ТВ Храм

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански и изабрани Епископ западноевропски г. Јустин, служио је свету архијерејску Литургију у храму Силаска Светог Духа на Апостоле у београдском насељу Сремчица.

Епископу Јустину саслуживало је свешенство храма, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

У својој поучној беседи, Епископ Јустин је рекао да је данас врховни празник и круна свих празника и свега онога што се дешавало од постања света кроз читав Стари завет, долазак Господа нашег Исуса Христа, тридесет три године Његовог живота и све оно што се дешавало после тога, и свега онога што се дешава до данашњег дана, јер управо данашњи празник означава рођендан и стицање идентитета и бића Цркве на земљи, а то је и био начелни план Оца, Сина и Духа Светога да овај читав свет претвори у Цркву, а човека да постави за свештеника и управитеља те творевине.

Долазећи у Цркву, у заједницу љубави, ми на непојмљив начин, људима несхватљив, примамо Духа Светога и то је оно нешто што нас вуче у Цркву и што изазива мир и радост које налазимо у цркви. Управо је благодат Духа Светога која се излива на све нас који се окупљамо. Када смо уплашени, када нешто и некога ишчекујемо, неко решење, бежимо и прибегавајмо у Цркву. Молимо се Богу у заједници јер управо кроз заједницу и у заједници Цркве у коју Дух Свети силази ми преображавамо све своје слабости. Дух Свети је тај који нас уједињује у једну заједницу љубави. Апостол Павле каже да су плодови Духа Светог љубав, радост, мир, дуготрпљење, доброта, уздржање и кротост. Ако имамо све ово у себи, знаћемо да се Свети Дух уселио у нас. По Светом Серафиму Саровском, то јесте смисао и циљ нашег живота, где каже: Ако стекнеш Духа Светога хиљаде око тебе ће се спасити, истакао је Епископ Јустин.

На крају свете Литургије, Епископ Јустин је поводом храмовне славе освештао славске дарове и преломио славски колач, а након тога је приређен пригодан културно-уметнички програм који је организовало братство храма.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести