УТОРАК, 24. 5. 2022 - 10:20

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије у Саборном храму Светог Климента охридског у Скопљу: Црква Христова је вечна, она је стуб и тврђава истине (ФОТО/ВИДЕО)

Радост евхаристијског сабрања у Саборном храму Светог Климента охридског у Скопљу, Патријарх Порфирије поручио: Различитости и појединости немају за циљ да нас разједињују и удаљују, већ да нас сједине у међусобну заједницу и вечну заједницу са Богом

Телевизија Храм

У празнични дан када молитвено савршавамо свештени спомен на свете Кирила и Методија, учитеље словенске, 11/24. маја 2022. године, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светој архијерејској Литургији у Саборном храму Светог Климента охридског у Скопљу. 

Патријарху српском саслуживао је Његово Блаженство Архиепископ охридски и македонски г. Стефан, као и високопреосвећена и преосвећена господа архијереји двеју сестринских цркава: Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије; Митрополит преспанско-пелагонијски г. Петар; Митрополит повардарски г. Агатангел; Митрополит брегалнички г. Иларион; Митрополит кумановско-осоговски г. Григориј; Епископ сремски г. Василије; Епископ бачки г. Иринеј; Епископ зворничко-тузлански г. Фотије; Епископ крушевачки г. Давид; Епископ ремезијански г. Стефан; Епископ топлички и изабрани шабачки г. Јеротеј; Епископ полошко-кумановски г. Јоаким; као и Епископ брегалнички г. Марко. Поред наведених архијереја саслуживао је велики број свештенства и ђаконства двеју сестринских цркава, уз молитвено учешће сабраног народа Божјег. 

Торжественом литургијском сабрању молитвено је присуствовао Његово Блаженство Архиепископ охридски и Митрополит скопски г. Јован, као и Његово Преосвештенство Епископ стобијски г. Давид; те њихова преосвештенства епископи хераклејски г. Климент; стобијски г. Јаков и антанијски г. Партеније из Македонске Православне Цркве - Охридске Архиепископије.

Након литургијског отпуста Патријарх српски се сабранима обратио речима надахнуте празничне беседе, изражавајући радост поводом данашњег молитвеног сабрања љубави. У уводном делу своје беседе Патријарх Порфирије је поздравио Његово Блаженство Архиепископа охридског и македонског г. Стефана, сабрану високопреосвећену и преосвећену сабраћу архијереје, свештенство, монаштво и верни народ Божји. Предстојатељ Српске Цркве је у својој беседи казивао о значају сабрања, о значају заједнице, указујући да различитости и појединости немају за циљ да нас разједињују и удаљују, већ да нас сједине у међусобну заједницу и вечну заједницу са Богом.  

Његова Светост је у својој беседи рекао да се данас радује са нама читава Црква, небо и земља, када се браћа воле, када славе име Божије,  и ми се радујемо се што смо после педесет пет година служили свету Литургију у Београду, а затим и у Скопљу. Једна је вера наша и љубав наша и зато се данас неописиво радујемо, јер се пред нашим очима догађа чудо, а ми недостојни смо учесници тог чуда. Оно што је било раздвојено од 1967. године Господ нас је удостојио да буде исцељено.

У наставку своје беседе, Патријарх Порфирије је рекао да апостол Павле каже Јер вам предадох што и примих, да Христос умре за грехе наше. И ми смо браћо и сестре, браћо архијереји исто примили од наших светих претходника и предака Светих Кирила и Методија, који су овде проносили и сведочили име Светог Климента и Наума, али и Светог Саве и Светог Николаја охридског и жичког који је одавде и све до Америке проповедао Христа. Мењају се границе, мењале су се и сигурно ће се опет мењати али Црква Христова  је једино што се не мења, она је вечна, она је стуб и тврђава истине.

* * *

Подсећамо, на позив Његовог Блаженства Aрхиепископа охридског и македонског г. Стефана, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије стигао је 23. маја 2022. године у посету Македонској Православној Цркви - Охридској Архиепископији. Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија и свештену пратњу, коју су чинили: Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и преосвећена господа епископи сремски Василије, бачки Иринеј, зворничко-тузлански Фотије, крушевачки Давид, ремезијански Стефан и изабрани шабачки Јеротеј, на Међународном аеродрому у Скопљу дочекали су Његово Високопреосвештенство Митрополит преспанско-пелагонијски г. Петар, Његово Преосвештенство Епископ хераклејски г. Климент и амбасадорка Републике Србије у Северној Македонији гђа Невена Јовановић. У послеподневним часовима, Његово Блаженство Архиепископ охридски и македонски г. Стефан примио је Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија са свештеном пратњом у својој резиденцији у Скопљу. Састанку је, поред наведених архијереја, присустовао и Високопреосвећени Митрополит дебарско-кичевски г. Тимотеј.

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести