ЧЕТВРТАК, 12. 5. 2022 - 18:59

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх Порфирије на Световасилијевској литији у Никшићу: Мира нема без мира са Богом (ФОТО/ВИДЕО)

Данас је неопходна и молитва, људи су изгубљени у свету егоизма, у цивилизацији успеха, али знамо да крстолика и христолика љубав јесте оно што спаја једне са другима и знамо да кад волимо једне друге знамо ко смо, а и исто тако знамо да можемо разумети друге и више од тога знамо да љубав непријатеље претвара у пријатеље. Молимо се Светом Василију Острошком да буде са нама, да нас просвећује и освећује, да донесе мир међу нас, у наше душе, јер нема мира без мира са Богом, рекао је Патријарх Порфирије на Световасилијевској литији у Никшићу, 12. маја 2022. године.

Световасилијевску литију у Никшићу, 12. маја 2022. године предводио је Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије заједно са Високопреосвећенoм Господoм Митрополитима: крфским, паксонским и диапонтијских острва Нектаријем и црногорско-приморским Јоаникијем и Преосвећеном Господом Епископима: милешевским Атанасијем, диселдорфским и све Немачке Григоријем,  западноамеричким Максимом, источноамеричким Иринејем, крушевачким Давидом, тимочким Иларионом, буеносајреским и јужно- централноамеричким Кирилом,  ваљевским Исихијем, будмиљанско-никшићким Методијем, захумско-херцеговачким Димитријем, ремезијанским Стефаном, полошко-кумановским Јоакимом са више десетина хиљада људи.

ТВ Храм

Литија је кренула од храма Светог Василија Острошког у Никшићу и улицама града завршила се на Тргу Слободе где су Патријарх Порфирије и Високопреосвећена Господа Митрополити крфски, паксонски и диапонтијских острва Нектарије и црногорско-приморски Г. Јоаникије прочитали део из светог Јеванђеља, а потом и благословили и покропили освештаном светом водом сабрани верни народ.

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Методије захвалио се Његовој Светости што је увеличао овај величанствен догађај и обративши се свима истакао да кад погледамо на живу веру, љубав народну према Богу и цркви својој није сигурно да ли је небо горе или је доле. На крају беседе умолио је Његову Светост да сав народ наш благослови патријарашким благословом.

Многобројном верном народу обратио се и Патријарх Порфирије који је истакао: Радујте се сви људи, јер Христос Васкрсе ради нас људи и ради нашега спасења, васкрсе ради свих људи, сваког човека независно од тога ком народу припада и од тога на који начин се Богу моли. Христос Васкрсе ради свих људи, ради читаве твари да све претвори у цркву и у простор присуства благодати Божије.

Његова Светост је рекао да се пуна четири дана налази у Црној Гори, на стопама које је оставио Свети Сава у наслеђе, иде траговима корена које је дубоко засадио Свети Сава, који је засадио корен, а и многи светитељи Божији из календара који красе календар наше цркве а јесу синови српског православног рода, изникли су из тог светосавског корена.

Светосавски српски народ је једном за свагда опредељен за светост као начин свога постојања, а то значи за саборност, то значи да знамо ред и поредак, наглашава Патријарх Порфирије и додаје да знамо да у темељу светости лежи оно што ће нам једино дати истински и прави смисао нашега постојања и у добру и у злу, а то је љубав. Знамо да само љубав према Богу и према ближњима чини нас да смо истински испуњени радошћу којом су биле обасјане жене мироносице, знамо да смо без љубави потпуно празни, да смо ништа и знамо да је то једино и неопходно нама појединцима, а и свима као заједници. Данас је неопходна и молитва, људи су изгубљени у свету егоизма, у цивилизацији успеха, али знамо да крстолика и христолика љубав јесте оно што спаја једне са другима и знамо да кад волимо једне друге знамо ко смо, а и исто тако знамо да можемо разумети друге и више од тога знамо да љубав непријатеље претвара у пријатеље. Молимо се Светом Василију Острошком да буде са нама, да нас просвећује и освећује, да донесе мир међу нас, у наше душе, јер нема мира без мира са Богом, закључио је Патријарх Порфирије у својој беседи.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести