ЧЕТВРТАК, 12. 5. 2022 - 08:32

Извор: ТВ Храм

Свети Василије Острошки литургијски прослављен у манастиру Острогу (ФОТО/ВИДЕО)

"Радујмо се јер смо у близини Божијој, јер смо на месту где се налази човек Божији, где су мошти Светога Василија Острошког који је читавог себе, све оно што је имао претворио у љубав према Богу и у љубав према ближњима", поручио је Патријарх Порфирије у беседи током евхаристијског сабрања у манастиру Острогу 12. маја на празник Светог Василија Острошког Чудотворца.

ТВ Храм

Светом Патријарашком литургијом на платоу испред Горњег манастира Острога началствовао је Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије на празник Светог Василија Острошког Чудотворца уз саслужење Високопреосвећене Господе Митрополита: крфског, паксонског и диапонтијских острва Нектарија и црногорско-приморског Јоаникија и Преосвећене Господе Епископа: жичког Јустина, милешевског Атанасија, западноамеричког Максима, источноамеричког Иринеја, крушевачког Давида, тимочког Илариона, буеносајреског и јужно- централноамеричког Кирила, захумско-херцеговачког Димитрија, ваљевског Исихија, будмиљанско-никшићког Методија, ремезијанског Стефана, полошко-кумановског Јоакима, многобројног свештенства из више епархија, а у молитвеном учешћу више хиљада људи из васцеле васељене.

Поред многобројног верног народа светој Литургији је присутвовао и директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, Владимир Рогановић.

Патријарх је у својој пучној беседи истакао да је Василије Острошки био спреман да распе себе због Христа  а да не гледа на то што треба да улаже напоре даноноћне, да не гледа на то што га неко презире и одбацује, да не гледа на то што га неко гони, знајући да у свему, у њему и око њега јесте прст Божији и промисао Божија.

"А промисао Божија јесте израз Љубави Божије. Заправо у свему и на сваком месту показујујћи смирење  учинио је себе плодним, пребогатим, избилним сасудом Божијим. Постао Светац, Светитељ Божији такав  да и ми данас и не само ми, него људи са свих страна света овде притичу тражећи утеху, тражећи подршку, тражећи помоћ и исцељења од разних недуга, болести и проблема, и свако ко је дошао, дошао је на једна начин, а отишао је одавде другачији. Свакомо се  нешто десило суштински тако да то што се  десило нити може да разуме а камоли да изнесе или објасни било коме, јер благодат Божија јесте тајна", рекао је Његова Светост.

Патријарх Порфирије је у току Литургије у свештени чин архимандрита одликовао протосинђела Сергија (Рекића), игумана острошке светиње.

После освећења славских приноса - колача и кољива, Митрополит Јоаникије је Патријарху уручио дар - патријарашку мандију и панакамилавку.

Након светог евхаристијског сабрања Патријарх српски Г. Порфирије благословио је сав присутни верни народ који је у рекама притицао да  целива мошти светог угодника Божијег Василија Острошког Чудотворца. Светом евхаристијском сабрању присуствовало је више хиљада људи.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести