СРЕДА, 11. 5. 2022 - 18:26

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх Порфирије у манастиру Острогу: Свети Василије моли Бога за нас (ФОТО/ВИДЕО)

Ми овде сабрани можемо утицати на мир, на човекољубље, на милосрђе у читавом свету, више молитвом Светом Василију Острошком него било каквим другим својим активностима, јер ми живимо у времену у којем се много говори о миру, љубави, али се производи оруђе које производи рат и отуда је потребна молитва, да искрено погледамо своју душу и да свима опростимо све. Свети Василије моли Бога за нас, поручио је Патријарх Порфирије у својој беседи у манастиру Острогу 11. маја 2022. године.

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије, у поподневним часовима 11. маја 2022. године након посете епархији захумско-херцеговачкој, на позив браће архијереја Његовог Високопреосвештенства Митрополита Г. Јоаникија и Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Методија стигао је у посету Митрополији црногорско-приморској у манастир Острог, где га дочекао  Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије, свештенство, монаштво и многобројни верни народ.

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије са отачаственим архијерејима поклонио се моштима Светог Василија Острошког.

ТВ Храм

Уз хоростасију Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија и уз молитвено присуство Високопреосвећене Господе Митрополита: крфског, паксонског и диапонтијских острва Нектарија и црногорско-приморског Јоаникија и Преосвећене Господе Епископа: жичког Јустина, милешевског Атанасија, западноамеричког Максима, источноамеричког Иринеја, крушевачког Давида, тимочког Илариона, буеносајреског и јужно- централноамеричког Кирила, ваљевског Исихија и ремезијанског Стефана, на платоу испред Горњег манастира Острога празнично вечерње богослужење са петохлебницом служио је архимандрит Варнава (Дамјановић) из Епархије бихаћко-петровачке, уз саслужење великог броја свештеномонаштва и свештенства, те у молитвеном учешћу више хиљада верног народа са свих страна православне васељене.

ТВ Храм
ТВ Храм

Митрополит Јоаникије је поздравио све присутне и захвалио се Његовој Светости што је својим доласком увеличао ово величанствено сабрање и рекао да сваке године у наставку празника Васкрсења Христовог прослављамо Светог Василија Острошкога, а ове године прослављамо и велики јубилеј 350 година од његовог упокојења, заправо прошле године се навршио јубилеј али због познатих околности се није могло прославити како треба, зато је ове године Бог дао да имамо овакву пуноћу радости и да овај празник увелича и обједини нас у радости Духа Светога и да нас благослови Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије који је доносећи велику радост посетио и друге Епархије идући стопама Светога Саве.

Затим се сабраном верном народу обратио Патријарх Порфирије који је истакао да се на овако светом месту само треба ћутећи, смирено и скромно, коленопреклоно пред моштима Светог Василија молити Богу, да спустимо свој ум и сваку своју мисао, да саберемо све што јесмо у срцу своме и да ту клечећи пред Светим Василијем Острошким њему поверимо све што јесмо, јер знамо да Бог не само да је диван у светима својим него Бог чује и слово, реч, молитву светитеља својих, потом  додаје Патријарх Порфирије, да ко год је дошао и поклонио се моштима све се променило, пред светитељем Божијим све оно што имамо и све оно што смо постигли све одједанпут престаје да буде важно, ту се налазимо на нултој тачки, али не осиромашени и лишени дара, него засијани и обасјани пред лицем Божијим, љубављу светитеља, овде на овом месту љубављу светитеља Василија Острошког. Ко није имао неку потребу, ко није носио на души неку рану, ко није имао суштинску духовну потребу а није могао да је оствари, а дошао је овде свестан да је и само оно што стоји пред Светим Василијем, молитвом му је било испуњено, каже Патријарх Порфирије.

Његова Светост је рекао да смо се овде сабрали искључиво само зато што знамо да је светлост оно што је потребно нама и модерном човеку, да је молитва оно што је неопходно да бисмо били живи, молитва заједничка може учинити чуда јер ту и такву молитву чује светитељ. Ми овде сабрани можемо утицати на мир, на човекољубље, на милосрђе у читавом свету, више молитвом Светом Василију Острошком него било каквим другим својим активностима, јер ми живимо у времену у којем се много говори о миру, љубави, али се производи оруђе које производи рат и отуда је потребна молитва браћо и сестре, да искрено погледамо своју душу и да свима опростимо све. Свети Василије моли Бога за нас, поручује Патријарх Порфирије.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

 

 

***

12. маја 2022. године, на дан када молитвено прослављамо Острошког Чудотворца, Његова Светост ће служити свету архијерејску Литругију у манастиру Острогу са почетком у 8 часова, а истог дана у 18 часова Патријарх српски ће предводити Световасилијевску литију у Никшићу.

Повезане вести

Вести