СРЕДА, 11. 5. 2022 - 14:16

Аутор: Горан Миловановић

Патријарх Порфирије у Поповом Пољу: Свети Василије Острошки се моли за свакога од нас (ФОТО/ВИДЕО)

И Бог прославља Светог Василија Острошког као светитеља који не заступа само оне који се моле на овом месту и простору него у име свих људи има слободу пред Богом да се за свакога моли независно одакле долази, ко је и какав и независно од свега тога Бог због чистоте, због љубави према свима, Њему излазећи у сусрет излази и онима који хоће да се држе за скуте Светог Василија, рекао је Патријарх Порфирије у Поповом Пољу 11. маја 2022. године.

Након светог евхаристијског сабрања у Требињу, Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије је у пратњи архијереја посетио село Мркоњићи у Поповом Пољу, родно место Светог Василија Острошког, где је на темељима родне куће Острошког Чудотворца подигнут манастир посвећен овом Божијем угоднику. Патријарха Порфирија дочекао је Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки Г. Димитрије, сестринство манастира, свештенство, монаштво, верни народ и многобројни малишани који су дошли да поздраве Његову Светост.

ТВ Храм

 Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије освештао је и благословио новоосновани манастир. Овом сабрању присуствовали су и Преосвећена Господа Епископи: милешевски Атанасије, крушевачки Давид, тимочки Иларион, ваљевски Исихије, захумско-херцеговачки Димитрије, ремезијански Стефан.

Овом приликом сабраном верном народу обратио се Првојерарх Српске Православне Цркве беседом у којој је рекао да на овако светом месту није тешко бити монах, овде постоји и благослов и темељ и благодат, само је важно да на овом месту не ометамо Бога и благодат Његову да чини своја дела, а то је  спасење људских душа и спасење људског рода, зато ма колико некоме монашки живот изгледао да јесте компликован и тежак, велика је радост и велики је дар Божији и благодат на оваквом месту трудити се да онај који хоће да монахује буде један камичак у монаху у мозаику подвига Светог Василија Острошког, кога је не само човек прославио него га и Бог прославља као свој изабрани сасуд, као светитеља који не заступа само оне који се моле на овом месту и простору него у име свих људи има слободу пред Богом да се за свакога моли независно одакле долази, ко је и какав и независно од свега тога Бог због чистоте, због љубави према свима Њему излазећи у сусрет излази и онима који хоће да се држе за скуте Светог Василија. Нека је благословен свако ко долази на ово место, а пре свега онај који хоће да свој живот, себе, све што има посвети Богу у монашком начину спасавања и нарочито нека је благословен онај који то чини овде на светом месту, поручио је Патријарх Порфирије.

Након освећења новооснованог манастира, малишани из Херцеговине припремили су пригодан уметнички програм.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести