УТОРАК, 10. 5. 2022 - 20:43

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије у посети Епархији захумско-херцеговачкој (ФОТО/ВИДЕО)

"Ретко који народ може рећи за себе да ономе који је духовно усмерио стазе и стопе тог народа, да у тој личности јесу спојена два господства, два грађанства, да су у једној личности спојени Небеско одозго грађанство и господство и земаљско одоздо, то јесте Свети Сава и тај темељ који је започео у његовој личности, овде у Херцеговини, где је започела симбиоза, јединство та два господства, где је земаљско оплемењено, преосимишљено Небеским радом, љубављу, определењем за небеску личност Светога Саве", поручио је Патријарх Порфирије у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу на дан посете у уторак 10. маја.

ТВ Храм

Након дводневне посете Богом спасаваној Епархији милешевској Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије благоизволео је да, у уторак 10. маја у поподневним часовима, на братски позив архипастира Епархије захумско-херцеговачке Његовог Преосвештенства Епископа захумско-херцеговачког Г. Димитрија посети поменуту епархију.

Патријарха Порфирија дочекао је  Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки Г. Димитрије са свештенством, монаштвом и верним народом ове Богом чуване епархије. Посета је започела шетњом Патријарха Порфирија улицама града Требиња до Саборног храма Преображења Господњег у Требињу са отачаственим архијерејима.  Међу верним народом посебно је велики број младих светосаваца који су улепшали свечани дочек.

У Саборном храму Преображења Господњег поводом посете Његове Светости служен је свечани чин доксологије којем су молитвено присуствовали Преосвећена господа епископи: жички Јустин, источноамерички Иринеј, крушевачки Давид, тимочки Иларион, ваљевски Исихије, будимљанско-никшићки Матодије, захумско-херцеговачки Димитрије и ремезијански Стефан.

Након свечаног чина доксологије позравним словом у име свештенства, монташтва и верног народа Епископ Димитрије се захвалио Патријарху Порфирију на посети и што је благословио народ ове епархије. У част ове посете уриличен је и пригодан културно-уметнички програм као и свечана академија којој је Његова Светост присуствовао са отачаственим архијерејима.

Патријах Порфирије је у свом обраћању истакао: "Ево земље свете, ево Херцеговине где дођох с помишљу да могу тешити, а заправо бих утешен чињеницом и истином да је овде све Црква."

Његова Светост је додао да су људи, овај верни народ Црква, али да је Црква и овај камен који видимо и који додирујемо, Црква је и Требишњица и сваки чемпрес који је око нас. 

"Све то је као ретко где Црква ове у Херцеговини" рекао је Патријарх Порфирије и то због корена који је засадио Свети Сава, због духовног заливања и неговања који је чинио Свети Василије Острошки а онда и сабирања плодова који су чинили сви потоњи епископи и свештеници на овом простору.

Патријарх Порфирије је поручио да је ушавши у Херцеговину,  ушао у један огроман, велики, светосавски храм.

"Браћо и сестре, заиста како вели апостол Павле, дођох, дошао сам да се утешим вером вашом. Та моја утеха претвара се у радост, у славословље, у молитву коју чинимо сви заједно за читав свет, да Господ заиста у немирним временима с којима смо суочени, као и у она пре нас, спусти Своју благу руку, благослови све људе, да у њима проради срце тако да ми људи својим греховима не спречавамо ту благодат да дејствује плодотворно и спасоносно."

***

 

У среду 11. маја, у 9. 00 часова, у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу биће служена света архијерејска Литургија.

Поводом обележавања 350. година од упокојења Светог Василија Острошког Његова Светост ће посетити Мирополију црногорско-приморску и Епархију будимљанско-никшићку у среду 11. маја, када ће у 19. часова присуствовати празничној вечерњој служби са петохлебницом у манастиру Острогу.

Сутрадан, 12. маја, на дан када молитвено прослављамо Светог Василија Острошког Чудотворца, Његова Светост ће служити свету архијерејску Литургију у манастиру Острогу са почетком у 8. часова.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ храм
ТВ храм

Повезане вести

Вести