УТОРАК, 10. 5. 2022 - 11:25

Извор: ТВ Храм

Свето евхаристијско сабрање у манастиру Милешеви - Патријарх Порфирије: Све што јесмо јесте дар Божији, на то нас подсећа Свети Сава (ФОТО/ВИДЕО)

"Радост је велика браћо и сестре што се налазимо у дому Светога Саве. А за нас православне Србе то не значи ништа друго него да се налазимо у дому своме, јер Светитељ Сава је онај који је положио темеље и изградио кућу и покрио је. Испуннио сваком лепотом, испунио Христом у наше име и за нас", истакао је Патријарх Порфирије након свете архијереске Литургије у манастиру Милешева.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Милешеви, у уторак, 10. маја на 425. годишњицу спаљивања моштију Светог Саве, у коме су мошти првог Архиепископа српског почивале 360 година.

Његовој Светости саслуживао је Његово Високопреосвештенсто Митрополит црногорско-приморски Јоанкије и Преосвећена господа епископи: жички Јустин, милешевски  Атанасије, крушевачки Давид, тимочки Иларион, захумско-херцеговачки Димитрије, ваљевски Исихије, будимљанско-никшићки Мeтодије и ремезијански Стефан.

Поред многобројног свештенства, монаштва и верног народа Литургији су присуствовали сестринство манастира Милешева са игуманијом мати Аквилином, принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић, и Владимир Рогановић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.

На крају свете архијерејске Литургије у спомен и част на празник који прослављамо Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије је осветио славске дарове и пререзао славски колач.

Патријарх Порфирије се на крају еврахистијског сабрања обратио присутнима речима: "Свети Сава је наше име и презиме и наша кућа и наш дом и наш најближи и онај који нас најбоље разуме, и онај који се неће плашити никакве силе од овога света, да стане на чело сваке наше битке и борбе за Добро, за Истину, за Правду и за Лепоту, за Слободу у Христу."

"Светитељ Сава је онај који је бринуо о нашем роду на сваки начин, о свему што је спољашње. Нема то што јесте вредно у нашем народу да свој корен, своје семе као печат на себи носи име Светога Саве. Али, он је знао управо оно о чему нас данас у светом Јеванђељу обавештава апостол и јеванђелист Јован. Знао  је да човеку није само довољно да уреди споља живот, и ако је и то наравно потребно. Зато је Свети Сава и писао Новоканон у којем даје правила која се тичу државног уређења али Новоканон говори и о духовном, Црквеном уређењу јер је чуо срце и прихватио свим својим бићем реч Христову Светитељ Сава да све што имамо, све што јесмо и што поседујемо дар је Божији", поручио је Патријарх Порфирије.

***

Патријарху Порфирију ће данас, 10. маја у наставку боравка у Епархији милешевској око 14 часова пред храмом Светог великомученика Георгија на Гукама у Пљевљима бити приређен свечани дочек, а планирано је и освећење црквено-народног дома.

Исти дан у Требињу ће бити приређен свечани дочек у 19.00 часова и литијски долазак улицама града до Храма Светог Преображења Господњег, где ће бити служена доксологија у његову част.  Сутрадан, 11. маја, у 9. 00 часова, у поменутом храму, биће служена света архијерејска Литургија.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести