УТОРАК, 10. 5. 2022 - 10:51

Аутор: Горан Миловановић

Молитвено сабрање у храму Светог Саве на Врачару (ФОТО/ВИДЕО)

На дан молитвеног спомена на Спаљивање моштију Светог Саве на Врачару, 10. маја 2022. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, у заветном спомен – храму Светог Саве на Врачару свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ топлички Г. Јеротеј уз саслужење Преосвећене Господе Епископа: хвостанског Јустина и марчанског Саве.

Преосвећеној Господи Епископима саслуживало је многобројно свештенство и ђаконство из више Епархија Српске Православне Цркве.

ТВ Храм

После прочитаног светог Јеванђеља Епископ Јеротеј се сабраном верном народу обратио беседом у којој је рекао да многи родитељи у нашем народу када удају и жене своју децу три дана славе, исто тако неке породице своју крсну славу славе три дана због радости  јер им није довољан тај један дан да се довољно провеселе и обрадују, а можете мислити колико је велики празник Христовог Васкрсења, Пасха Господња, празник над празницима, када је црква установила да се он четрдесет дана празнује све до Вазнесења Господњег, толико је велики овај празник и толико је велика радост овог празника.

Међутим, осим слављења, каже Епископ Јеротеј, ми на овај дан вршимо спомен нашег првог светитеља архиепископа Светога Саве. Питаће се многи како ми данас прослављамо његов спомен, кад је његов спомен 27. јануара, када црква слави његов прелазак у вечни живот, јер у нашој цркви није рођендан главни догађај у човековом животу, него смрт која више није смрт него прелазак у нови живот и то је оно што постаје празник у нашој Православној цркви. Ово се поготово односи на светитеље које ми прослављамо у календару, а који су већ у овом животу предокусили Царство небеско и због тога за њих смрт уистину није била смрт, трагедија, крај, него само прелазак у нови, бољи, вечни живот, живот будућег века.

Преосвећени Епископ је говорећи како су Турци спалили мошти Светог Саве на Врачару истакао да се тим догађајем показало кроз историју ко је прави победник, јер недавно после тога, након само сто година, Срби су подигли нови устанак када смо се коначно ослободили турског ропства.

На крају је Епископ Јеротеј додао да треба да будемо свесни слободе коју имамо, захваљујући трпљењу и стрљењу наших предака који су имали дубоку веру у Господа нашег Исуса Христа, да је оно што прво треба да стекнемо јесте духовна слобода, јер ако стекенмо духовну слободу, онда и ако паднемо у ропство опет ћемо бити слободни.

На крају свете Литургије освештани су славски дарови и преломљен славски колач.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести