ПОНЕДЕЉАК, 9. 5. 2022 - 18:24

Извор: ТВ Храм

Патријах Порфирије посетио Епархију милешевску (ФОТО/ВИДЕО)

"Не значи да имати и бити поштован, и заузимати неку позицију у некој зајединици само по себи није добро, него само значи да и то може имати смисла, може уродити плодом, може бити простор добробити за нас и за друге тек ако је утемењено на свести да без Христа ми смо ништа", истакао је Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије приликом прве званичне канонске посете Епархији милешевској у манастиру Вазнесења Господњег манастира Милешева.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије благоизволео је да, у понедељак 9. маја у поподневним часовима, на братски позив архипастира Епархије милешевске Његовог Преосвештенства Епископа милешевског Г. Атанасија учини прву званичну канонску посету Епархији милешевској.

У пратњи Његове Светости је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански Г. Стефан, викар Патријарха Порфирија.

Његову Светост  у манастиру Милешеви дочекао је Преосвећени Епископ милешевски Г. Атанасије и монаштво, свештенство и верни народ ове Богом чуване светосавске епархије. Свечаном дочеку су присуствовали и Преосвећена господа епископи: жички Јустин, крушевачки Давид, тимочки Иларион, захумско-херцеговачки Димитрије, ваљевски Исихије, будимљанско-никшићки Матодије те потпреседник Владе Србије и министар одбране, Небојша Стефановић и  директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, Владимир Рогановић.

Након свечаног дочека у манастирском храму посвећеном Вазнесењу Господњем поводом посете Патријарха Порфирија служен је свечани чин доксологије.

Патријарх Порфирије је у својој поучној беседи навео да са осећањем да нам је потребан Бог, у најмању руку осећање потребе за њим,  тада заједно са њим макар и да смо слабашни и безначајни, имамо могућност да будемо владари Васењене.

"Не по своме знању и моћима, него по љубави Христовој."

Његова Светост је додао да је свето Јеванђеље Свети Сава учинио начином постојања свога рода, начином живота своје Цркве.

"Свети Сава је учинио да је Христос у темељима наше Цркве а то значи и нашег народа. Први и највећи у нашем роду, и пример и поклонитељ, и молитвеник и утешитељ јесте Светитељ Сава и Господ га је прославио благодаћу својом, а Црква га види као Светитеља Божијег", поручио је Патријарх Порфирије.

Након чина доксологије у име свештенства, монаштва и верног народа Првојераха Српске Православне Цркве поздравио је архипастир Епархије милешевске Преосвећен Епископ господин Атанасије, а Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије у чијој пратњи су били отачаствени архијереји благословио је присутни верни народ.

***

У уторак, 10. маја у 8,30 часова, на 425, годишњицу спаљивања моштију Светог Саве, Његова Светост ће служити свету архијерејску Литургију у манастиру Милешеви, у коме су мошти првог Архиепископа српског почивале 360 година. Истог дана у раним поподневним часовима, Патријарх Порфирије ће наставити боравак у Епархији милешевској, где ће му око 14 часова пред храмом Светог великомученика Георгија на Гукама у Пљевљима бити приређен свечани дочек, а планирано је и освећење црквено-народног дома.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести