ЧЕТВРТАК, 28. 4. 2022 - 11:28

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије у посети Крагујевцу: Човек је биће вере (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије благоизволео је да, у четвртак 28. априла, на братски позив архипастира Епархије шумадијске Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована посети Град Крагујевац, седиште Епархије шумадијске и Саборни Светоуспенски храм.

Телевизија Храм

Његову Светост Патријарха српског г. Порфирија је дочекао Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован, свештенство, свештеномонаштво, ђаконство и верни народ Епархије шумадијске.
 

Након свечаног дочека испред Саборног Светоуспенског храма служен је свечани чин доксологије поводом посете Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија Епархији шумадијској. Чином доксологије началствовао је ректор Богословије светог Јована Златоуста протопрезвитер-стварофор проф. др Зоран Крстић у молитвеном присуству Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, многобројног свештенства, свештеномонаштва, ђаконства и верног народа Епархије шумадијске.

Као домаћин овог величанственог сабрања у радости Васкрсења Епископ Јован је у име свештенства, монаштва и верног народа заблагодарио Његовој Светости на посети и љубави која је пројављена чињеницом да је ова посета уприличена у данима Светле седмице, најрадосније седмице чији је сваки дан, у богослужбеном смислу, као при дан Празника над празницима. 

Сабраној пуноћи Богом чуване Епархије шумадијске oбратио се и предстојатељ Српске Цркве, изражавајући радост поновног доласка у срце Шумадије. 


"Радост и одсуство страха јесте нешто што нам је потребно. Страх и туга су данас постали доминанта осећања, и доминантна атмосфера у којој живи човек", казао је Патријарх Порфирије и додао да је Господ дошао међу нас а циљ његовог доласка јесте да би победио смрт, грех и ђавола, јер ту лежи извор туге, несигурности и страха.

Његова Светост је истакао да испуњени радошћу Васкрсења Христовог не требамо се двоумити да ли да одговоримо на његово позив "Хајдете за мном" али не само идеолошки, вербално или речима, него баш као што су његови апостоли, који су били рибари у моменту када су крпили мреже и спремали се да пођу у риболов, када се појавио Господ и позвао их да пођу за њиме, и они су пошли за Христом.

"Они су напустили свој до тада људски, аутономни начин постојања, учинили су искорак из свог биолошког постојања, из зоне људског комфора и предали се са поверењем дубоким без превеликог размишљања Христу живоме Господу јер су знали да је Он смисао, почетак и крај и да у Њему јесте одговор на сваку недоумицу, питање, дилему и несигурност, као и да је Он одговор на смисао постојања", надахнуто је истакао Патријарх српски Порфирије.

Након свечаног чина доксологије Епископ Јован је угостио Патријарха Порфирија у епархијском двору где су међусобно разменили пригодне дарове, након чега је сусрет настављен у срдачном разговору.

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести