УТОРАК, 26. 4. 2022 - 12:05

Извор: ТВ Храм

Епископ Сава богослужио у цркви Светог Јована Владимира: Господ је увек и свагда наш сапутник (ФОТО/ВИДЕО)

Господ је милостив и човекољубив и једини разлог због којег Он долази у овај свет и на крају страда и Васкрсава јесте управо човек, јесте љубав Божија према целој творевини, али највише према круни стварања, односно према човеку, рекао је Епископ Сава у беседи у цркви Светог Јована Владимира у београдском насељу Медаковић.

ТВ Храм

Трећег дана Васкрса, у уторак 26. априла 2022. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ марчански Г. Сава, викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог Јована Владимира у београдском насељу Медаковић. Епископу Сави саслуживало је братство храма уз молитвено учешће верног народа.

Након прочитаног Светог Јеванђеља Преосвећени Епископ се верном народу обратио архипастирском беседом у којој је на почетку објашњавајући данашње Јеванђеље рекао да је сам догађај Васкрсења Христовог био несхватљив не само за обичане грађане, него ни апостоли нису разумели како Васкрсну онај кога су сахранили. Догађај Васкрсења је и у најужем кругу Христових ученика уносио сумњу, неверицу, неповерење, можда чак и страх.

Епископ Сава је рекао да је Господ својим ученицима оставио у наслеђе да сваки пут кад се сабирају у Његово има чине онако како је Он учинио на Тајној вечери. Место препознавања и сусрета са Господом јесте управо света евхаристија, то нам показује догађај са апостолима Луком и Клеопом, да они јесу били са Господом и да су га препознали тек у оном моменту кад су преломили хлеб, када су се причестили од истога хлеба. Ово нам говори да је Господ увек и свагда наш сапутник, сапутник у нашем животу и да веома често баш као и ова двојица апостола ни нама није јасно или га не препознајемо, не примећујемо или су нам животне околности такве да не желимо да га приметимо јер је нашој савести лакше ако мислимо да нас Господ не види, наводи Епископ Сава и додаје да знамо да је Господ милостив и човекољубив и једини разлог због којег Он долази у овај свет и на крају страда и Васкрсава јесте управо човек, јесте љубав Божија према целој творевини, али највише према круни стварања, односно према човеку и јесте Његова жеља и воља да човек увек пребива у заједници са Богом и наслађује се том заједницом и гледањем лица Божијег.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести