СУБОТА, 23. 4. 2022 - 12:29

Извор: ТВ Храм

Епископ Сава на Велику суботу: Смрт је мост преко кога прелазимо у живот вечни (ФОТО/ВИДЕО)

Нека би дао Господ, да заједно са Христом васкрснемо и сви ми, да обновимо ову заједницу ради које је дошао, да прихватимо Његову љубав, да будемо они који су спашени, да будемо као они који су малобројни остали и стајали пред Крстом Његовим у моменту и тишини Његовог распећа, знајући да смрт није крај и коначна реч о човеку, него да је смрт само мост преко кога прелазимо у живот вечни, рекао је Епископ Сава у својој беседи на евхаристијском сабрању у храму Светог Василија Острошког на Бежанијској Коси.

Телевизија Храм

На Свету и Велику суботу, 10/23. aприла 2022. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, свету архијерејску Литургију у београдском храму Светог Василија Острошког на Бежанијској Коси,  служио је Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, уз саслужење многобројног свештенства, ђаконства и сабраног верног народа Божјег. 

По устаљеном богослужбеном поретку Велике суботе, служена је света Литургија Светога Василија Великог, која почиње вечерњим богослужењем карактеристичним по појању васкрсних стихира првога гласа, у којима већ прослављамо Васкрсење Господа нашега Исуса Христа. У наставку богослужења, прочитани су паримеји и Апостол. За време појања великог прокимена по прочитаном Апостолу, свештенослужитељи су скинули тамне одежде и обукли свечане светле одежде, оденувши и Часну Трпезу у бело, чиме је пројављена радост Васкрсења Христова и победа над смрћу. Исту радост благовести и данашње јеванђелско зачало из Јеванђеља по Матеју, у којем је описан догађај јављања анђела Господњег на месту Христовог гроба и сусрет Васкрслог Господа Исуса Христа са женама мироносицама.

"Све ово што смо видели ових дана, што смо слушали, сви догађаји којима смо учествовали, јер нисмо били само обични посматрачи и слушаоци у храму, већ живи учесници као и они под Крстом Христовим, учествовали смо директно и непосредно у свим догађајима страдања Христовога. Нека би дао Господ, да заједно са Христом васкрснемо и сви ми, да обновимо ову заједницу ради које је дошао, да прихватимо његову љубав, да будемо они који су спашени, да будемо као они који су малобројни остали и стајали пред Крстом Његовим у моменту и тишини Његовог распећа, знајући да смрт није крај и коначна реч о човеку, него да је смрт само мост преко кога прелазимо у живот вечни", рекао је Епископ марчански г. Сава у својој надахнутој омилији након прочитаних светописамских чтенија, којима нам је објављена прва благовест Васкрсења Христова. 

Света и Велика субота

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести