ЧЕТВРТАК, 21. 4. 2022 - 16:09

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије служио Јутрење Великог петка у Световаведењској обитељи у Београду (ФОТО)

Када се славни Ученици за време вечере умивањем просвећиваху, тада се безбожни Јуда, болујући од среброљубља, помрачиваше, и Тебе, праведнога Судију предаде неправедним судијама. Љубитељу новца, погледај онога који се због тога обесио; бежи, од ненасите душе, која се дрзнула да тако поступи са Учитељем. Према свима добри Господе, слава Теби. (Тропар Великог четвртка)

ТВ Храм

На Свети и Велики четвртак, 8/21. априла 2022. године, у Световаведењској обитељи у београдском насељу Топчидер, према богослужбеном правилу служено је Велико бденије, током којег је прочитано дванаест одељака из светог Јеванђеља о страдањима Господа Исуса Христа.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије узео је молитвено учешће у овом јединственом богослужењу које се служи на Велики четвртак у после подневним часовима, а тематски је у потпуности везано за свештене догађаје Великог петка. У пратњи Његове Светости био је и умировљени Епископ канадски Г. Георгије.

Према устаљеној богослужбеној пракси, Патријарх Порфирије прочитао је први јеванђелски одељак и дванаести, у којем је описан догађај запечаћења гроба, где је положено тело Христово. Јеванђелска зачала о спасоносним страдањима Господа Исуса Христа читао је и умировљени Епископ канадски Г. Георгије, као и саслужитељи - свештеници и ђакони који богослуже при наведеној свештеној обитељи.

ТВ Храм
ТВ Храм

Након прочитаног петог јеванђелског одељка, Његова Светост је на средину храма изнео икону на којој је изображено распеће Господа нашег Исуса Христа. 

Jутрење Великог петка нам произноси благовест о спасоносним страдањима и смрти Богочовека Исуса Христа, и све нас позива да заблагодаримо Господу нашем, не престајући са појањем светих речи које у потпуности изражавају суштину периода у којем се налазимо – Слава дуготрпљењу Твоме, Господе!

ТВ Храм
ТВ Храм

Подсећамо, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, на Велики четвртак, предстојао је у београдском Саборном Светоархангелском храму торжественом светом архијерејском Литургијом Светог Василија Великог и Чином освећења новог светог мира, детаљније ОВДЕ
 

Повезане вести

Вести