ЧЕТВРТАК, 21. 4. 2022 - 15:58

Извор: ТВ Храм

Јутрење Великог петка у београдском храму Светог Марка; богослужио Епископ Јеротеј (ФОТО)

Скрушеног погледа због мноштва сагрешења наших, и не усуђујући се да очи уздигнемо ка висинама небеским, приклањајући наше душе и тела, са анђелима Ти појемо песму ову: Свет, Свет, Свет си Боже наш: Помилуј нас Богородицом. (Трећи тројични тропар Јутрења Великог петка)

ТВ Храм

На Свети и Велики четвртак, 8/21. априла 2022. године, у београдском  храму Светог  апостола и јеванђелисте Марка, служено је Велико бденије, током којег је прочитано дванаест одељака из светог Јеванђеља о страдањима Господа Исуса Христа.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског узео је молитвено учешће у овом јединственом богослужењу које се служи на Велики четвртак у после подневним часовима, а тематски је у потпуности везано за свештене догађаје Великог петка.

Епископ Јеротеј прочитао је први јеванђелски одељак и дванаести, у којем је описан догађај запечаћења гроба, где је положено тело Христово. Јеванђелска зачала о спасоносним страдањима Господа Исуса Христа читали су и свештеници и ђакони београдског храма Светог апостола и јеванђелисте Марка.

Након прочитаног петог јеванђелског одељка, преосвећени владика је на средину храма изнео икону на којој је изображено распеће Господа нашег Исуса Христа. 

Jутрење Великог петка нам произноси благовест о спасоносним страдањима и смрти Богочовека Исуса Христа, и све нас позива да заблагодаримо Господу нашем, не престајући са појањем светих речи које у потпуности изражавају суштину периода у којем се налазимо – Слава дуготрпљењу Твоме, Господе!

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести