СУБОТА, 16. 4. 2022 - 11:33

Извор: ТВ Храм

Епископ Сава богослужио у Саборном Светоархангелском храму: Васкрсење праведног Лазара је слика општег Васкрсења (ФОТО/ВИДЕО)

Данашњи празник и догађај је пун смисла, пун је поруке да је живот вечан, да постоји нада, да овде на земљи није крај и да нисмо створени да бисмо пропали, него да бисмо заједно са Христом васкрсли и наследили вечни живот, рекао је Епископ марчански г. Сава у својој надахнутој празничној беседи са амвона београдског Саборног Светоархангелског храма.

Телевизија Храм

У суботу Светог и праведног четвородневног Лазара, 3/16. априла 2022. године, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, предстојао је на светој архијерејској Литургији у београдском Саборном Светоархангелском храму. 

Преосвећеном владици Сави саслуживали су пречасни презвитери београдског Саборног храма, док су својим ђаконским саслуживањем благољепију сабрања допринели протођакони Светоархангелског катедралног храма, Радомир Перчевић и др Дамјан Божић, уз молитвено учешће сабраног народа Божјег.

Након литургијског отпуста сабрану литургијску заједницу речима празничне беседе поучио је Епископ марчански г. Сава, говорећи великој тајни Спаситељевог чуда васкрсења праведног Лазара, брата Марте и Марије, који је након четири дана проведена у тами и хладноћи гроба, љубављу Спаситеља васкрсао.

"Овај догађај слика је васкрсења не само Лазаревог, и не само оног славног Васкрсења Христовога, него и васкрсења свакога од нас појединачно, јер жртва коју приноси Господ, коју прима онда када се предаје на крст, бива искључиво и једино ради нашега спасења, ради повратка човека отпалога од заједнице са Богом, у првобитну заједницу ради које је створен. Слика је не само свеопштег васкрсења, како појемо у црквеног химни данас, него и оног васкрсења и умирања претходног, које сваки хришћанин пролази приликом свога крштења. Ако се сетимо свете Тајне крштења, знамо да вода (купељ) у коју новокрштавани улази, јесте умирање са Христом, а моменат изласка из воде јесте саваскрсавање са Њим", рекао је, поред осталог, Епископ Сава у својој празничној беседи на крају свете архијерејске Литургије. 

Субота Светог и праведног четвородневног Лазара   

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести