СРЕДА, 13. 4. 2022 - 12:54

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије молитвено присуствовао у храму светог великомученика Пантелејмона у Миријеву, богослужио Епископ хвостански Г. Јустин (ФОТО/ВИДЕО)

Смисао поста није само уздржавање од мрсне хране, него се у посту вежбамо и уподобљавамо хришћанским врлинама трудећи се да чинимо само добре ствари. Сам пост нема за циљ да будемо тужни него да будемо јеванђелски радосни и да ширимо хришћанску љубав у односу према ближњима, нагласио је Патријарх Порфирије после Литургије пређеосвећених дарова дарова у храму светог великомученика Пантелејмона у Миријеву, у среду шесте седмице Великог поста.

ТВ Храм

Са благословом и у молитвеном присуству Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Јустин служио је Литургију пређеосвећених дарова у храму светог великомученика Пантелејмона у Миријеву, у среду шесте седмице Великог поста 13.04.2022. године. После Литургије свештенство архијерејског намесништва врачарско-грочанског приступило је Светој Тајни Исповести.

На крају Литургије пређеосвећених дарова сабраном верном народу, међу којима је био велики број најмлађих светосаваца, архипастирском беседом обратио се Патријарх Порфирије говорећи о смислу поста нагласивши да смисао поста није само уздржавање од мрсне хране, него да се вежбамо и уподобљавамо хришћанским врлинама трудећи се да чинимо само добре ствари. Сам пост нема за циљ да будемо тужни него да будемо јеванђелски радосни и да ширимо хришћанску љубав у односу према ближњима.

Говорећи о исповести Првојерарх наше Цркве је нагласио да је исповест пред свештеником нека врста посматрања себе и изношење пред Бога свега онога што смо препознали да нас спречава да будемо добри и врлински, самом исповешћу молимо се Господу да будемо још успешнији на путу добра, љубави и радости. Патријарх је апострофирао да је исповест свакоме потребна, јер је исповест нека врста хигијене душе и чишћење од свега чиме је душа испрљана. Обраћајући се најмлађим светосавцима Патријарх Порфирије им је пожелео да имају мир у души и радост, да је потребно да се међусобно слажу и да се труде у свему доброме како у међусобном односу тако и у школи.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести