ПЕТАК, 1. 4. 2022 - 20:05

Извор: ТВ Храм

Благовештенски акатист Пресветој Богородици у петак четврте недеље Великог Поста (ФОТО/ВИДЕО)

Данас се нарочито молимо да Пресвета Богородица својим молитвама заступа пострадале у руднику у Соко бањи и да им Господ подари Царство Божије као Бог љубави, као онај који дарује живот и који побеђује свако зло. Такође, да да утеху породицама пострадалих, а онима који су повређени да извида ране и да их зацели што пре, рекао је Патријарх Порфирије после Благовештенског акатиста Пресветој Богородици у храму Светог Саве на Врачару у петак 01. априла 2022. године.

ТВ Храм

Према богослужбеном правилу, у петак четврте седмице Великог Поста - свете Четрдесетнице, 01. априла 2022. године, у храму Светог Саве на Врачару служено је Мало повечерје са Благовештенским акатистом Пресветој Богородици.

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије је прочитао четврти део Благовештенског акатиста, који се у данима Великог поста чита саображен са Малим повечерјем свакога петка закључно са петом седмицом Великог поста.

Богослужењу су молитвено присуствовали викари Патријарха српског Преосвећена господа епископи: ремезијански Стефан, топлички Јеротеј, хвостански Јустин и марчански Сава, као и многобројно свештенство и ђаконство уз молитвено учешће великог броја народа Божјег.

После акатиста Његова Светост Патријарх Порфирије се верном народу обратио осврнувши се на читање Акатиста у претходне 4 недеље. Тиме је прочитан читав Акатист Пресветој Богородици. Уједно, Патријарх је најавио и свеноћно бденије следећег петка са Светом Литургијом у продужетку. У току бденија биће још једном служен цео Акатист. 

Патријарх је пожелео да Бог да, да молитве и заступништво Пресвете Богородице буду са свима нама и да њена спремност да служи Господу и вољи Божијој читавим својим бићем, буду и нама не само пример за углед него такође и пример који желимо да следимо. Као што се Син Божији уселио у њену утробу, дејством, благодаћу и наитијем Светога Духа, тако и ми трудећи се да испуњавамо вољу Светога Духа, учинимо себе достојнима да се благодат Божија настани у нама.

Његова Светост је рекао да се данас нарочито молимо да Пресвета Богородица својим молитвама заступа пострадале у руднику у Соко бањи и да им Господ подари Царство Божије као Бог љубави, као онај који дарује живот и који побеђује свако зло. Такође, да да утеху породицама пострадалих а онима који су повређени да извида ране и да их зацели што пре.

На крају, Патријарх Порфирије је поручио да нам остаје, пошто смо превалили већи део посног подвига, још 3 недеље до Васкрса, а 2 недеље до краја Четрдесетнице а онда наступа Велика Недеља, Недеља страдања и страсти Христових. Ми ћемо кроз пост и молитву, кроз подвиг смирења, љубави, милосрђа и праштања учинити себе уз помоћ Божију, благодаћу Божијом да и сами будемо учесници Крста Христовог јер на тај начин ћемо онда бити они који ћемо заједно са Њим понети победу Васкрсења. 

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести