СРЕДА, 30. 3. 2022 - 11:19

Извор: ТВ Храм

Литургија пређеосвећених дарова у цркви светог Марка – у молитвеном присуству Патријарха Порфирија, богослужио Епископ Јеротеј (ФОТО/ВИДЕО)

 

Најважније за човека је да пронађе себе у Христу и не само у овом животу него да пронађе себе и у вечности - рекао је Патријарх Порфирије у цркви светог Марка после Литургије пређеосвећених дарова у среду 30. марта, четврте седмице Великог поста.

ТВ Храм

Са благословом и у молитвеном присуству Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ топлички Г. Јеротеј, викар Патријарха српског служио је у среду 30. марта, Литургију пређеосвећених дарова у цркви Светог Марка.

Литургији пређеосвећених дарова, поред многобројног верног народа, присуствовало је свештенство архијерејског намесништва београдског другог. После Литургије обављена је Света тајна Исповести свештенства поменутог намесништва.

У току Литургије свештенству и верницима се поучном беседом обратио Његова Светост Патријарх Порфирије који је говорио о љубави према Богу и о љубави према својим ближњима. Када смо заокупљени бригом око нашег тела тада нисмо довољно концентрисани на оно што је задатак нашег живота. Када не водимо довољно бриге о врлини на коју смо позвани, нисмо довољно посвећени испуњавању закона Божјег.

Пост има за циљ да нас учини способнима, истакао је Патријарх Порфирије, да нам најважније буде оно што је најбитније за наше постојање а то је живот у складу са природним даровима и истинским назначењем. То је испуњевање заповести Божијих које нису ограничења и спутавање наше слободе. Напротив, ми нисмо слободни онда када робујемо вредностима које су мање од вредности самог човека.

Патријарх Порфирије је рекао да ако нам је главни циљ живота да га сви славе или да имамо што више, или будемо што моћнији онда ће наша брига и наше снаге бити томе посвећене. Тиме ћемо ми бити поробљени таквим вредностима. Најважније за човека је да пронађе себе у Христу и не само у овом животу него да пронађе себе и у вечности да види да ли смо ми пролазна бића и да ли у том случају не треба да постоји никакво правило у нашем животу.

ТВ Храм

Треба ли да чинимо оно што мислимо да хоћемо и што нам падне на ум или да чинимо оно што је исправно, каже Патријарх Порфирије и додаје да је пост  духовна дисциплина и пост нас чини да будемо слободни од егоизма и гордости. Када смо слободни од наших спољашњих иметака и позиција, када је једина истинска права слобода у томе да ли можемо себе да посветимо ближњем, када можемо да га примимо онаквим какав јесте, када можемо да савладамо унутрашње препреке које нас спутавају да истински волимо сваког, чак и када се он не понаша по нашој вољи. Ми смо тада слободни јер је љубав оно што нас чини слободним.

Његова Светост је нагласио да је циљ поста, да достигнемо слободу детета Божијег, да свака врста страха из нас нестане. Страх од другог, страх од сутрашњице и сваког нама непознатог процеса и покрета који се дешавају у нашој души. Када погледамо само један дан и шта се у њему збило видећемо да је најснажнија емоција у нама осећање страха. То осећање страха је само последица наше недовољне вере у Христа. Када смо у Христу ми смо најхрабрији и слободни. У току поста чешће него у другим периодима практикујемо исповест која није ништа друго до приспитивање себе и својих жеља и пооступака који често немају у нама за нас објашњења. Баш због тога што се хаотично дешавају у нама прозводе нестабилност и несигурност, страх и одсуство љубави.

На крају своје беседе Патријарх је говорио о значају исповести и међу свештенослужитељима истичући да тиме показују да је исповест потребна свакоме, од Патријарха до најмлађег верника и обрнуто. Показујемо да смо само обични људи и да је потребна молитва, пост, и покајање сваком човеку и да нам је потребна међусобна подршка. Као што се свештеници моле за верне тако и верници треба да се моле за свештенике јер само заједно растемо или заједно падамо.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести