СРЕДА, 16. 3. 2022 - 10:25

Извор: ТВ Храм

Епископ Сава у храму Рођења Светог Јована Крститеља у Београду: Светим Причешћем добијамо духовну снагу (ФОТО/ВИДЕО)

Суштина поста је поред уздржавања од хране, уздржавање и од лоших помисли, речи и дела, али и да крунишемо наш пост управо Светом Тајном Причешћа, због тога и имамо Литургије пређеосвећених дарова да бисмо могли чешће да се причешћујемо како бисмо добили духовну снагу, рекао је Епископ Сава у својој беседи на Литургији пређеосвећених дарова у храму Рођења Светог Јована Крститеља у Београду.

ТВ Храм

Према богослужбеном поретку друге недеље Великог поста, Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, служио је у среду 16. марта 2022. године Литургију пређеосвећених дарова у храму Рођења Светог Јована Крститеља на Централном гробљу у Београду. Епископу Сави саслуживало је братство храма у молитвеном присуству верног народа.

Преосвећени Епископ се након Литургије пређеосвећених дарова обратио сабраним беседом у којој је рекао да смо се сабрали на пређеосвећеној Литургији да бисмо се присајединили са Господом и да бисмо наш пост, који је у току, овенчали Светим Причешћем и на тај начин дали смисао нашем подвигу, посту од четрдесет дана, путу којем идемо у сусрет празнику Васкрсења Господњег, победе живота над смрћу.

Потом је Преосвећени говорио како смо се сабрали у овом светом храму посвећеном светом Јовану Крститељу и да нам не треба већи и лепши пример како човек да пости и шта је то пост од светога Јована. Читамо о њему у Светом Писму Новог Завета да се подвизавао у пустињи припремајући се да изађе на Јордан и да крштава људе припремајући их тако за долазак Исуса Христа и проповедајући Његов долазак, и каже Свето Писмо, наводи Епископ Сава, да онај који је изашао да поравна стазе, па припреми пут за долазак Христов се подвизавао најстрожим могућим постом у пустињи, постећи тако што је јео само пупољке са биљака и дивљи мед, припремајући се физички постом, али изнад свега молећи се Богу за оно дело које долази, да своје послање изврши и да припреми долазак Христов проповедајући Јеврејима покајање речима „Покајте се јер се приближило Царство Небеско“. То Царство Небеско јесте Христос Господ наш, ка том Царству и ми тежимо и зарад тога, а по узору на Светога Јована Пророка и Криститеља Господњег, узору на самога Христа Господа који је постио четрдесет дана и ми постимо припремајући се за овај велики празник Васкрсења Господњег, рекао је Преосвећени Епископ Сава, а потом је говорио о светом Герасиму Jорданском чији спомен данас прослављамо, истакавши да је суштина поста поред уздржавања од хране, уздржавање и од лоших помисли, речи и дела, али и да крунишемо наш пост управо светом Тајном Причешћа, због тога и имамо Литургије пређеосвећених дарова да бисмо могли чешће да се причешћујемо како бисмо добили духовну снагу.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести