СРЕДА, 9. 3. 2022 - 11:09

Извор: ТВ Храм

Епископ Јустин: Сједињење са Богом је крајњи циљ нашег живота (ФОТО/ВИДЕО)

У току Великог поста размишљајући о две највеће Божије заповести, треба да заволимо себе, да исцелимо себе и преобразимо себе и кроз тај процес да заволимо и ближњег свога који ће кроз тај процес бити исцељен и преображен, а циљ нашег живота јесте сједињење са Богом рекао је између осталога Епископ Јустин у својој беседи на крају Литургије пређеосвећених дарова у Марковој Цркви на Ташмајдану.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Јустин, викар Патријарха служио је трећег дана Великог поста - свете Четрдесетнице 09. марта 2022. године Литургију пређеосвећених дарова у цркви Светог Марка на Ташмајдану. Епископу Јустину саслуживало је братство Маркове цркве у молитвеном присуству верног народа.

Епископ Јустин се верном народу обратио архипастирском беседом на крају свете Литургије пређеосвећених дарова, нагласивши да је ова Литургија главно обележје Великог поста. Епископ је говорио о богослужбеним особеностима саме Литургије подсетивши све да је саму Литургију пређеосвећених дарова саставио Свети Григорије Двојеслов. Говорећи о времену у коме смо сада, у периоду Великог поста, Епископ Јустин је апострофирао да се хришћанство заснива на два идеала, идеалу љубави и идеалу жртве а када бисмо графички и сликовито желели да прикажемо шта је то између љубави и жртве онда бисмо ставили један знак Крста, зато што љубав истинска и христолика, она љубав коју ми треба да сведочимо јесте увек проткана знаком Крста,као што и жртва, ако није проткана љубављу- онда таква жртва нема смисла, а када бисмо љубав, жртву и Крст хтели да објединимо једним знаком било би то срце, а боја тог приказа и те слике била би црвена због тога што би то била боја Крви Христове и крви мученичке.

Преосвећени је посаветовао верни народ да овај период поста не захтева само промену нашег јеловника него промену нас самих у односу према Богу, ближњима и себи. Овај период поста има за задатак да од себе одбацимо све грехе и сав мрак. Епископ Јустин је закључио на крају беседе да у току Великог поста размишљајући о две највеће Божије заповести, да треба да заволимо себе, да исцелимо себе и преобразимо себе и кроз тај процес да заволимо и ближњег свога који ће кроз тај процес бити исцељен и преображен, а циљ нашег живота јесте сједињење са Богом.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести