НЕДЕЉА, 6. 3. 2022 - 18:49

Извор: ТВ Храм

Патријарх Пoрфирије на прашчалном вечерњем: Праштање и љубав прожимају суштину Великог поста (ФОТО/ВИДЕО)

Праштање и љубав прожимају суштину поста. Праштање и љубав имају за циљ да нас измире са Богом, а где постоји измирење јавља се и измирење међу људима, али исто тако, миримо се са собом и творевином. Праштање и љубав низводе мир Божји међу нас. Мир је оно што је неопходно, и молимо се мир непрестано, али у ове дане посебно, истакао је Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи на крају вечерњег праштања у спомен-храму Светог Саве.

Телевизија Храм

Уз хоростасију Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, а у молитвеном присуству Преосвећене господе епикопа северно-америчког г. Саве из Грузијске Православне Цркве; ремезијанског г. Стефана; топличког г. Јеротеја; хвостанског г. Јустина; и марчанског г. Саве, високопреподобни архимандрит Прокопије (Тајар), клирик Антиохијске Патријаршије, служио је, уз саслужење великог броја презвитера и ђакона, прашчално вечерње богослужење, у смирај Недеље сиропусне, 21. фебруара/6. марта 2022. године, у заветном спомен-храму Светога Саве на Врачару. 

Након вечерњег отпуста Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је са амвона храма Светог Саве произнео надахнуту беседу у навечерје почетка Великог поста. У уводном делу своје патријарашке беседе предстојатељ Српске Цркве је указао на јасан и недвосмислен смисао и циљ Великог поста као путовања које нас води ка Празнику над празницима. 

Велики пост има свој јасан циљ и смисао, а то је духовно путовање које нас води Васкрсењу Сина Божјег Оваплоћеног и међу нама рођеног, Сина Божјег који је узео на себе грех света и сјединио божанску и људску природу, и носећи грех нас људи пострадао, али и васкрсао, на небо се вазнео и сео са десне стране Оца, што није само показна вежба Његова,  него је реалност у којој ми хришћани љубављу Божјом и читавим својим бићем учествујемо. Циљ Великог поста и Васкрсење Христово, али и Васкрсење свакога од нас, рекао је Патријарх Порфирије. 

Праштање и љубав прожимају суштину поста. Праштање и љубав имају за циљ да нас измире са Богом, а где постоји измирење јавља се и измирење међу људима, али исто тако, миримо се са собом и творевином. Праштање и љубав низводе мир Божји међу нас. Мир је оно што је неопходно, и молимо се мир непрестано, али у ове дане посебно, истакао је Патријарх српски г. Порфирије у својој беседи говорећи о значају праштања и љубави.

Као људи и хришћани молимо се за мир у Украјини. Наша сећања на страдања на просторима бивше Југославије нису престала да буду жива међу нама, а ево, још један рат је букнуо у Европи и то међу нашом браћом Русима и Украјинцима. Због тога је букнула туга у нашим срцима, али и зебња у нашим душама. Туга због страдања нама блиских народа по свему, али зебња због опасности коју тај рат носи и по целу Европу и по читав свет. Тугу да претворимо у саосећање са онима који страдају, са онима који остају без својих домова, и који траже уточиште и сигурност изван њих. Позивам и себе и вас да имамо саосећања са онима којима су потребне елементарне потребе за преживљавање. Дужни смо Христа Бога ради, да посведочимо истинску и праву љубав и да те људе не примимо само у наше домове, већ да их примимо у наша срца. Позивам вас да зебњу претворимо у разбористост, у мудрост, рекао је Патријарх Порфирије.

Након беседе, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, према богослужбеном правилу, прочитао је две молитве на почетку Великог поста - свете Четрдесетнице. 

На крају богослужења, уз појање стихира Пасхе, како налаже пракса Цркве пред почетак Великог поста, приступило се међусобном опраштању греха, свештенослужитеља и присутног верног народа Божјег.

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести