НЕДЕЉА, 13. 2. 2022 - 10:15

Извор: ТВ Храм

Епископ Јустин богослужио у Малом Мокром Лугу: Смирење је темељ духовног узрастања (ВИДЕО/ФОТО)

Не сме врлина да нам постане оруђе за осуђивање и омаловажавање другога, за презирање и преузношење себе у односу на друге. Све у Цркви лежи на закону љубави, и све што чинимо творимо да бисмо отворили своје срце за Бога и ближње. Потребно је да победимо све страсти и преобразимо их у врлине, да заволимо себе и тек онда можемо да се отворимо за ближње, истакао је Епископ Јустин у својој беседи коју је произнео на светој архијерејској Литургији у храму Светог мученика Трифуна у Малом Мокром Лугу.

Телевизија Храм

Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Јустин, викар Патријарха српског, началствовао је на светој архијерејској Литургији у храму Светог мученика Трифуна у Малом Мокром Лугу. У прву припремну недељу Великог поста, коју називамо недељом о митару и фарисеју, 13. фебруара 2022. године Епископу Јустину саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, међу којима и протосинђел Петар (Богдановић), настојатељ свештене обитељи манастира Горњак у Епархији браничевској. 

Након прочитаних одељака из Светога Писма, Епископ хвостански је произнео надахнуту архипастирску беседу на тему јеванђелске приче која наглашава значај смирења које је темељ нашег духовног узрастања и усавршавања.

Данашње друштво и време и су испуњени хвалисавошћу, говоре нам да морамо да будемо јаки и бољи од других, и стално се са неким упоређујемо и стално желимо да будемо у праву. Због тога упадамо у охолу замку гордости. Не треба се нисаким упоређивати, истакао је Епископ Јустин и у наставку беседе указао на опасности које вребају на друштвеним мрежама када се оне не употребљавају на правилан и адекватан начин. 

Смирење значи да прихватимо себе онаквим какви јесмо, грешним, слабим, несавршеним, али и људима који се кају и желе да раде на себи и да се приближе Богу. Кључна разлика и проблем овога фарисеја није била у томе што је рекао лаж, али он није схватио истину о себи, него је самога себе прогласио истином и тиме затворио врата раја и врата милосрђа Божјег. Онај други спознао је истину о себи, спознао је да смо немоћни, да смо прах и пепео, да смо трава и цвет који се данас појави и више га нема ако нисмо са Богом, рекао је Епископ хвостански Јустин, и додао: Не сме врлина да нам постане оруђе за осуђивање и омаловажавање другога, за презирање и преузношење себе у односу на друге. Све у Цркви лежи на закону љубави, и све што чинимо творимо да бисмо отворили своје срце за Бога и ближње. Потребно је да победимо све страсти и преобразимо их у врлине, да заволимо себе и тек онда можемо да се отворимо за ближње, закључио је Епископ Јустин. 

Након заамвоне молитве Епископ Јустин је освештао славске приносе - колач и кољиво, поводом престоног празника храма Светог мученика Трифуна у Малом Мокром Лугу надомак Београда. 

Повезана вест:
Недеља о митару и фарисеју свечано прослављена у Архиепископији београдско-карловачкој

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести