НЕДЕЉА, 13. 2. 2022 - 10:20

Извор: ТВ Храм

Епископ Јеротеј богослужио у храму Светог апостола и јеванђелиста Марка: Пост и молитва два крила која нам помажу да стигнемо у Царство небеско (ВИДЕО/ФОТО)

Овај одељак се чита јер нам се приближава Велики пост којим се припремамо за свето Васкрсње Христово. Црква нас подсећа какав духовни став треба да имамо када постимо, јер су пост и молитва два крила која нам помажу да прелетимо преко црвеног мора и стигнемо у обећану земљу - рај и Царство небеско, закључио је Епископ топлички Јеротеј беседећи на литургијском сабрању у београдском храму Светог апостола и јеванђелиста Марка.

Телевизија Храм

У први недељни дан наше духовне припреме за свету и велику Четрдесетницу, у недељу о митару и фарисеју, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Јеротеј, викар Патријарха српског, предстојао је светом архијерејском Литургијом у београдском храму Светог апостола и јеванђелиста Марка на Ташмајдану. Преосвећеном владици Јеротеју саслуживао је велики број пречасних празвитерâ и часних ђаконâ Архиепископије београдско-карловчке, међу којима и протосинђел Нектарије, секретар Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. 

Беседећи после прочитаних одељака из Апостола и Јеванђеља, Епископ топлички је беседио указујући на врлине које бисмо требали да примењујемо у хришћанском животу, како бисмо васцелим својим бићем постали људи Јеванђеља и они који речју и делима творе заповести Божје на које нас свештено Јеванђеље увек и изнова подсећа. 

Фарисеј је имао вештачки однос према Богу, он је био религиозан и њему Бог није био потребан, он је имао своје обреде које је испуњавао и знање које је поседовао из књига Старог Завета о Богу. За њега Бог није био живи Бог, за њега је Бог био фикција. Тражио је од Бога да га похваљује и сам је себе непрестано хвалио, дајући себи за право да суди другима, рекао је Епископ Јеротеј указујући на погубну реалност са којом је био суочен фарисеј из данашње јеванђелске перикопе. 

Говорећи о другој личности која се спомиње у данашњем Јеванђељу, Епископ топлички је указао на његове врлине које би требале да постану светли пример и нама: За разлику од фарисеја цариник је био искрен и према Богу, и према себи и према другим људима. Он је познавао своје слабости, али их је познавао пред Богом што је много битније, јер човек једино на тај начин стиче спасење. Ово су два универзална људска односа које срећемо и данас у Цркви. Овај одељак се чита јер нам се приближава Велики пост којим се припремамо за свето Васкрсње Христово. Црква нас подсећа какав духовни став треба да имамо када постимо, јер су пост и молитва два крила која нам помажу да прелетимо преко црвеног мора и стигнемо у обећану земљу - рај и Царство небеско, закључио је Епископ топлички Јеротеј. 

Повезана вест:
Недеља о митару и фарисеју свечано прослављена у Архиепископији београдско-карловачкој

Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм
Телевизија Храм

Повезане вести

Вести