СУБОТА, 12. 2. 2022 - 07:46

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Митрополит Јоаникије на Света три јерарха богослужио у Цетињском манастиру

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, на празник Света три јерарха Свету службу Божију у Цетињском манастиру. Саслуживало му је свештеномонаштво Цетињског манастира и свештенство Цетињског архијерејског протопрезвитеријата. Пред почетак Литургије Митрополит Јоаникије је рукопроизвео у чин ипођакона монаха Гаврила, сабрата манастира Михољска Превлака.

Митрополија црногорско-приморска

Након читања Јеванђеља бесједио је ђакон Благоје Рајковић, професор Богословије Светог Петра Цетињског. Он је рекао да је данас празник великих учитеља православне васељене.

“Од та три велика светитеља и учитеља сви учимо кроз векове”, рекао је он.

.Додао је да су Свети Василије Велики, Григорије Богослов и Јоаван Златоусти живјели у четвртом вијеку.

“Свети Јован Златоуст дочекао је и почетак петог. А то време четвртога века било је време смутно. Када је 313. године цар Константин Миланским едиктом дао слободу хришћанског вероисповедања, тиме нису престали проблеми са којима се Православна Црква сусретала. Под плаштом слободе коју су добили хришћани јереси су испливале на површину. И брзо је постало потребно да се боре свети православни оци и учитељи, сада већ не за слободу хришћанства него за слободу православног вероисповедања”, казао је ђакон Благоје Рајковић.

Подсјетио је да је због тога 320. сазван васељенски сабор у Никеји.

“Тада је донет символ вере, који је по граду одржавања сабора назван никејски. Аријева јерес, је осуђена на том сабору. Међутим, и после осуде Аријевога учења оно није престало да потреса Цркву. Велика је улога у проповедању православне вере и одбрани од Аријеве и других јереси коју су ови Свети оци извршили у четвртом веку”, подсјетио је он.

Говорећи о детаљима из житија ове тројице светих јерараха, он је казао да данас када слушамо приче како су вјера и наука неспојиве, треба да истичемо примјер управо ова три велика угодника Божја.

“Који су световно знање накалемили на духовни калем и који су дали плодове који Цркву снаже ево већ преко хиљаду и по година”, поручио је ђакон Благоје Рајковић.

Повезане вести

Вести