ПЕТАК, 11. 2. 2022 - 10:14

Извор: ТВ Храм

Уснуо у Господу протопрезвитер-ставрофор Ранко Јовић, умировљени парох неготински (1949 – 2022)

Са надом на Васкрсење и живот вечни, обавештавамо црквену пуноћу да је на празник Светог Јефрема Сирина, 10. фебруара 2022. године, уснуо у Господу дугогодишњи парох неготински протопрезвитер-ставрофор Ранко Јовић (1949-2022).

Архив


Дугогодишњи парох неготински, протопрезвитер – ставрофор Ранко Јовић рођен је 1949. године у месту Kошарно код Бујановца. Определивши се за свештенички позив, Богословију је завршио у Призрену. 
У неготинској парохији провео је нешто више од пола века, још од 1971. године када га је у Саборном зајечарском храму у ђаконски и презвитерски чин рукоположио тадашњи епископ тимочки Методије. Kао презвитер постављен је за пароха кобишничко-буковчанског опслужујући храм Светих апостола Петра и Павла у Kобишници и Световазнесенски храм у Србову.

За пароха неготинског постављен је 1982. године и ту је службовао до одласка у мировину 2012. године. Био је настојатељ Саборног храма Свете Тројице, а обављао је и дужност архијерејског намесника неготинског. Са увођењем веронауке у школама био је и један од првих вероучитеља.

Архив


Предан и одан позиву радо је учествовао у друштвеном животу општине Неготин иницирајући бројне хуманитарне акције, али и обнову светиња на овим просторима. Један је од иницијатора, уз проту Петра Стојиљковића и Александру Петровић и обнове рада Kола српских сестара 1995. године. Заједно са протопрезвитером – ставрофором Петром Стојиљковићем иницирао је и обнову рада Хора храма Свете Тројице и био један од организатора Светосавских академија.

„Овај наш стари српски град поносан је што има богату заоставштину, пре свега два велелепна храма: стару Богородичину и нову Светотројичну цркву, као и остале знаменитости. Све што се зачело у престоном граду, зачело се и овде: читалиште, школе, милосрдна друштва, разноврсни занати, певачка друштва“, говорио је прота Ранко Јовић.

Архив


Овај неготински парох аутор је и споменица о Црквеном хору Храма Свете Тројице у Неготину, као и Kола српских сестара, али и бројних прилога о храмовима и историјским приликама у нашем крају, а био је и уредник „Парохијског писма“, билтена Црквене општине Неготин.


* * * 


У суботу 12. фебруара, на празник Света Три Јерарха,  биће служена заупокојена Литургија  у новом неготинском Светотројичном храму,  са почетком у 08:00 часова.
Свештенички чин опела којим ће началствовати Његово Преосвештенство Епископ тимочки Господин Иларион почеће у 12:00 часова, док ће мали помен и погребење бити у 14:00 часова на Неготинском гробљу. 


Вечан ти спомен, достојни блаженства и вечног спомена, драги прото Ранко!

 

Архив
Архив
Архив
Архив
Архив
Архив
Архив

Повезане вести

Вести