ЧЕТВРТАК, 27. 1. 2022 - 14:40

Извор: Епархија диселдорфска и немачкa

Празник Светога Саве у Диселдорфу

У четвртак 27. јануара 2022. године прослављен је празник посвећен првом српском Архиепископу Светитељу Сави који је уједно и слава Саборног храма у Диселдорфу. Богослужењем је началствовао старешина Саборног храма Његово Преосвештенство викарни Епископ хумски г. Јован уз саслужење свештеника Александра Секулића и ђакона Александра Дебељака. Након Свете Литургије освећена су славска знамења у славу Светитеља Саве припремљена од стране породице Ђорђевић.

Епархија диселдорфска и немачк

 

Празнична беседа Владике Јована у прилогу вести:

У име Оца и Сина и Светога Духа. Данас је један од најзначајнијих празника, драга браћо и сестре, не само за нас у Диселдорфу чији храм је просвећен Светитељу Сави првом српском Архиепископу и просветитељу српског народа, него за цели српски народ и цело хришћанство и цели свет. У историји хришћанства нема много личности које су у толикој мери својом службом Цркви допринеле развоју хришћанске мисије и просвећењу човечанства тим што су организовале Цркву у једном народу и на тај начин допринеле просвећењу и просветљењу једног народа а уз то културном и духовном развоју и многих других народа који су долазили у контак са нашим народом и светосављем које пребива у срцу и души народа. 

Данас смо читали Свето Јеванђеље које говори о Добром Пастиру који свој живот полаже како би заштитио и сачувао овце своје. Управо такав пастир је био Свети Сава, пастир који је сву своју снагу, сву своју енергију, све своје таленте уложио, дао и жртвовао како би нас као православан народ увео у породицу провећених и просветљених народа. Он је организовао богослужења и црквени живот на православан начин који се развио и усталио у Византији, Црвки Истока. Сава је све то учинио тако што је свето богослужење и свете књиге и све што је било неопходно преводио на језик свога народа да би народ разумео богослужења, проповед и речи Светога Јеванђеља. Истински настављач традиције Светих Кирила и Методија који су још у 9. веку превели Свето Писмо и најнеопходније свете књиге на словенски језик како би и словенски народи могли да разумеју Литургију и речи Писма на свом језику. Света браћа, Свети Сава и многи други су наставили предање проповеди на разиличитим језицима које је започело на дан Свете Педесетнице када је Свети апостол Петар проповедао разиличитим народима Истину Јеванђеља а сви су ту Истину разумели на свом матерњем језику. Можемо рећи да је Свети Сава не само свесрпски светитељ него и свевасељенски и да он собом обухвата и кроз себе изражава саборну пуноћу хришћанског етоса и хришћанског врлинско пастирствовања које треба да буде узор свима нама кроз векове који долазе. 

Нека вам је срећан и благословен овај свети празник и да се у међусобној љубави и миру сабирамо сећајући се Саве и његовог молитвеног заштитништва и заступништва пред Господом и Мајком Пресветом Богородицом. Амин.

Повезане вести

Вести