ЧЕТВРТАК, 20. 1. 2022 - 10:29

Извор: ТВ Храм

Свето евхаристијско сабрање у Храму Светог Саве на Врачару, богослужио Епископ топлички Г. Јеротеј (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ топлички Г. Јеротеј викар Патријарха српског, служио је свету архијерејску Литургију у Храму Светог Саве на Врачару у четвртак 20. јануара, на дан молитвеног прослављања Сабора Светог Јована Крститеља.

ТВ Храм

После прочитаног јеванђелског зачала Епископ Јеротеј се верном народу обратио архипастирском беседом говорећи о значају Светог Јована Крститеља у домостроју спасења. Преосвећени је у својој беседи истакао да је на Богојављење започела спасоносна благовест Господа Исуса Христа о спасењу људском.

Епископ је подсетио верни народ да се Свети Јован поштује и као пророк Божији који је као и остали пророци Божији говорио народу израиљском о Богу Аврамовом,Исаковом и Јаковљевом као једином истинитом Богу кога они треба да следе и да испуњавају Његове заповести.

Преосвећени је додао да је Свети Јован до краја свог живота испуњавао ту своју мисију а на крају је као и већина Божијих пророка пострадао сведочећи Божију правду и Божије заповест. Епископ Јеротеј је истакао да је Свети Јован био и Претеча Господњи, јер је дошао пре Господа да позива народ израиљски на покајање,а трећа и највећа мисија Светог Јована Крститеља коју је црква назначила као највећу јесте то што је крстио Господа Исуса Христа у Јордану.

На крају беседе Епископ Јеротеј је говорио о Светој Тајни Крштења, рекавши да Крштењем постајемо нова твар и нови људи, људи којима су отворена врата Царства Небеског.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести