ПОНЕДЕЉАК, 17. 1. 2022 - 13:22

Извор: Mитрополија црногорско-приморска

Митрополит Јоаникије на празник Светог Јевстатија богослужио на Михољској Превлаци

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је јутрос, на празник Светог Јевстатија Српског Свету службу Божију у манастиру Светих архангела на Михољској Превлаци код Тивта.

Mитрополија црногорско-приморска

Саслуживали су му игуман манастира архимандрит Бенедикт (Јовановић) и свештенство бококоторског и будванског намјесништва.

У славу Божију и у част данашњег празника благосиљан је и преломљен славски колач.

Митрополит Јоаникије је затим у архипастирској бесједи рекао да данас прослављамо Светог Јевстатија који је на Михољској Превлаци био епископ зетски.

“А касније је постао архиепископ жички, архиепископ српски у вријеме краља Милутина. Видимо по животу Светога Јевстатија, иако је живио у другом времену, да је ишао стопама Светога Саве. А пошто је Свети Сава ишао стопама Христовим, видимо да је и Свети Јевстатије од свог најранијег узраста ишао стопама Христовим”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је Свети Евстатије од ладости волио књигу.

“А то је значило у тадашњим школама да се прво научи Свето Писмо и свете богослужбене књиге, почевши од првих слова, првих молитава, од првих Светих служби у храму. А онда, наравно, учећи и Свете Оце, Свето предање”., рекао је он.

Казао је да је Свети Јевстатије, жељан знања, дошао на Михољску Превлаку из Будимљанске жупе.

“Напустио је мјесто свога рођења, као што је и Свети Сава у раној младости отишао из своје отаџбине да прими монашњки постриг на Светој гори атонској. Тако је и Свети Јевстатије напустио мјесто свога рођења, оставио свој дом, дом оца својега и своје мајке и дошао овдје, на ово свето мјесто, овдје примио монашки постриг”, казао је Владика Јоаникије.

Слиједећи примјер Светога Саве, наставио је Владика Јоаникије, Свети Евстатије је ишао у Свету земљу.

“Да се поклони Гробу Господњем, да ходи стопама Господњим по Светој земљи и по светињама Палестине. А онда опет, привучен примјером Светога Саве, отишао је и на Свету гору. Брзо су га братија Хиландара изабрали за игумана. А са тога мјеста, на коме је просијао и мудрошћу и добрим управљањем, и сваким искуством и добротом, он је изабран за епископа зетскога”, подсјетио је Митрополит Јоаникије.

Потом је, подсјетио је Владика, Свети Евстатије за вријеме краља Милутина изабран за архиепископа жичкога.

“Седам година је био архиепископ, свето и побожно, и са многим добрим дјелима поживио и послужио Господу и Светоме Сави на његовом престолу и сједишту. Тамо се упокојио и тамо био сахрањен. Касније су му мошти преношене у Пћку Патријаршију. Говори се да је током друге сеобе Србанегдје другдје пенесе. Не знамо тачно гдје се налазе његове свете мошти”, рекао је Митрополит Јоаникије.

Владика је нагласио да је његов дух присустан и на Превлаци и у Жичи и у Пећкој Патријаршији.

“Заправо, он као Божји угодник свуда стиже и помаже свима онима који му се од срца моле”, казао је Митрополит Јоаникије.

Радосав Рајо Војиновић

Фото: Жељко Драшковић

Mитрополија црногорско-приморска
Mитрополија црногорско-приморска

Повезане вести

Вести