ПОНЕДЕЉАК, 10. 1. 2022 - 21:37

Извор: ТВ Храм

ТВ Храм: Божићне поруке Патријарха српског Порфирија

Посетиоцима наше интернет странице доносимо Божићне поруке Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, које је упутио у Божићним разговорима, о Божићу 2021. лета Господњег.

Телевизија Храм

Порука Божића је увек порука мира

Онај који не може да је чује, он показује да заправо могућности његових спознаја су недовољно осветљене, недовољно чисте. Свети Серафим каже стеци мир у себи, то значи и стеци љубави или било коју врлину и онда ће хиљаде људи наћи мир у теби. Примарни задатак хришћанина није да пошто пото мења спољашњости свог живота, ако не буде мењао себе у складу са системом вредности јеванђеља, онда ће његов посао бити узалудан и без резултата", истакао је Патријарх српски.

Једни другима смо потребни, каже патријарх истовремено наглашавајући да то не значи да не треба да имамо различита мишљања и ставове, а понекад и оштре речи.

"Пост каже да слобода подразумева ограничити своју похлепу, егоизам и самољубље, већ дати простора другоме да он својим капацитетима има шансу да допринесе општем и заједничком добру. Порука Божића је увек порука мира, а у нашем народу је постојао диван обичај да на дан Божића изађе на улицу, да на све четири стране света тражи опроштај и да ако је неког повредио, тражи опроштај. Без спремности да примимо Христа, бићемо напросто осиромашени. Верујем да Бог никог не оставља и да пробуди у њему жељу и чежњу за лепотом живота, а на том путу трагања, сигуран сам куда ће отићи", закључио је патријарх српски у Божићном интервјуу за РТС.

Телевизија Храм

Божић је празник радости и љубави

У Чуругу, Ковиљу, Загребу, у привременом смештају у банијским селима, на Косову и Метохији, на Теразијама, у Њујорку и Јонахнесбургу, Херцег Новом и Љубљани или, што песник каже, од „Солуна до Будима, где год српских тића има, свуда се у радости прославља Божић. Радост треба да буде и јесте непроменљива константа прослављања Рождества Христовог. Kод верујућих православних људи, који заиста у великом броју широм нашег света долазе у храм на божићну службу, радост је неизвештачена, искрена, ни налик маркетиншки дефинисаним осмесима, које због комерцијалне добити форсира глобална култура или анти-култура. Окупљенима у светом храму, а потом у светињи дома за празничном трпезом, онима који прослављају лечећи или бивајући лечени у болницима, војницима, полицајцима и другима који су на професионалним дужностима, затвореницима, морнаримa на далеким морима, свима нека Рождество Христа Богомладенца донесе радост, уједини нас у заједништву, у молитви једних за друге, у вери, нади и љубавиˮ, рекао је Патријарх Порфирије у Божићном интервјуу за дневни лист „Политикаˮ.

Телевизија Храм

Бог дошао међу нас, да би се сусрео са нама

Поглавар Српске Православне Цркве је у Божићном интервјуу за ХРТ рекао, да је Бог дошао међу нас да би се сусрео са нама. „У том сусрету, нама се отвара могућност пре свега да се ми, сусревши се са Њим, сретнемо са собом и да постанемо целовити, хармонични, али онда такви, из те заједнице са Богом, да се сусрећемо и са ближњима, тј. са свим људима, па и са творевином Божјом, јер на сваком од ових планова постоји расцеп, постоји дистанца, постоји поларизација”, казао је патријарх.

Нагласио је да на Божић треба да знамо да је човек у творевини саздан да буде стабилизатор домостроја, хармоније, поретка Божјег, и да то значи да, својим слободним опредељењем, може бити и неко ко дестабилизује хармонију. Када специфичност доживљавамо као свој посед који нам је дат да се у њега затворимо и да љубоморно чувамо свој дар и таленат, поступамо супротно поруци и смислу Божића. Према патријарховим речима, узроци пандемије су у томе што вршимо интервенцију на људској природи и насиље над творевином у целини, те творевина, „иако дуго трпи, дуго памти, ипак, пре или касније узвраћа”.

Повезане вести

Вести