ПЕТАК, 17. 12. 2021 - 17:33

Извор: Епархија западноевропска

Уснуо у Господу Епископ западноевропски Лука (1950-2021)

Обавештавамо јавност и верни народ да се 17. децембра у 15 часова, упокојио Преосвећени Епископ западноевропски Г. Лука. Царство му небеско и вечан спомен! Датум и време сахране биће накнадно објављени. Наводи се у саопштењу Епархије западноевропске.

Епархија западноевропска

Блаженопочивши Епископ Лука рођен је 30. октобра 1950. године у Пискавици, код Бања Луке. Богословију Света Три Јерарха у манастиру Крка завршио је 1971. године, а студије теологије 1982. године на Институту Св. Сергија у Паризу.Замонашен је 26. јуна 1976. године, а затим на празник Св. пророка Јелисеја, рукоположен у чин јеромонаха од стране Епископа аустралијско-новозеландског Николаја. Од 1982. до 1992. године био је сабрат манастира Светог Саве у Илајну, Аустралија. Свети архијерејски сабор Српске Православне Цркве, на свом редовном заседању у мају 1992. године, изабрао је архимандрита Луку за Епископа аустралијско-новозеландског.

Чин епископске хиротоније у Манастиру Ваведење у Београду, 17. августа 1992. године учинио је Патријарх Павле уз саслужење већег броја епископа. Исте године у манастиру Светог Саве у Илајну, устоличен је у трон Епископа аустралијско-новозеландских. 1997. године изабран је за епископа Епархије западноевропске са седиштем у Паризу. Са положаја Епископа Епархије западноевропске, обављао је дужност администратора Епархије аустралијско-новозеландске све до 1999. године.

ПОВЕЗАНА ВЕСТ:

Патријарх Порфирије поводом упокојења епископа Луке: Са искреном вером и апостолском једноставношћу громогласно је проносио Реч Христову

Епархија западноевропска
Епархија западноевропска
Епархија западноевропска
Епархија западноевропска
Епархија западноевропска
Епархија западноевропска
Епархија западноевропска

Повезане вести

Вести