НЕДЕЉА, 5. 12. 2021 - 19:15

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Владика марчански Сава у Загребу: Вера у Христа је снага која спасава и оживљава

Његово Преосвештенство Епископ марчански г. Сава, викар Патријарха српског, началствовао је 5. децембра 2021. године светом архијерејском Литургијом у Катедралном храму у Загребу (фотогалерија).

Митрополија загребачко-љубљанска

Саслуживали су игуман Крке, Севастијан (Радовановић) и Нектарије (Самарџић) са свештенством Саборног храма. Богослужење је улепшало појање хора којим је дириговала Ивана Србљан. Владика је беседио по читању одломка Јеванђеља о васкрсењу Јаирове кћери и исцељењу крвоточиве жене (Лк. 8, 41-56):

-Заједнички мотив оба догађаја које описује јеванђелист Лука је вера у Христа. Вера ослобађа од страха. Не само да исцељује и призива благодат и благослов Божји, него и ослобађа од окова страха, казао је епископ Сава говорећи о унутарњем стању жене која је боловала од течења крви. Рекао је да јеврејски Закон није дозвољавао жени која болује од течења крви да се појављује на јавним местима, нити да општи са другим људима, већ је сматрана за нечисту.  -Она, из страха да не буде одбачена, прилази неприметно, са стране, верујући да ће оздравити само ако се дотакне Његове одеће”, казао је викар Патријарха српског.

Епископ Сава је истакао да се крвоточива жена само дотакла одеће Христове и била спасена, а да је нама Господ оставио Цркву као место свог присуства и свету Евхаристију која Цркву конституише. -И ми хришћани имамо могућност, не само да се, као ова жена, дотакнемо одеће Христове да бисмо били спашени, него нам је дата могућност да једемо и пијемо на светој Евхаристији од самога Тела и Крви Христове и да на тај начин будемо у најприснијој могућој заједници са Њим, да постанемо причасници славе Божје. Бити причасник значи бити удионичар, узети удела у слави Божјој, објаснио је владика Сава.

-Вера у Христа је снага која спасава и оживљава. Човек без вере личи на брод без компаса. Као што брод без компаса не може да плови и да стигне у луку ка којој се упутио, тако ни човек не може без вере у Христа да стигне у мирну луку, у мирно пристаниште, како Оци називају вечни живот и Царство небеско. Уз веру потребна је и сарадња и наша воља и спремност да отворимо своје биће за присуство Божје, да молимо Господа да буде присутан у нашем животу, баш као што су то урадили ова болесна жена и човек чије је дете умрло, рекао је владика Сава.

По завршетку свете Литургије, Епископ је поздравио окупљен народ и пренео благослове и поздраве Његове Светости, администратора Епархије загребачко-љубљанске.

Митрополија загребачко-љубљанска

Повезане вести

Вести