УТОРАК, 30. 11. 2021 - 13:59

Извор: Епархија сремска

Владика сремски Василије началствовао славским сабрањем у Сурчину

Божићни пост је почео на најлепши могући начин, светом архијерејском Литургијом коју је 29. новембра 2021. године служио Преосвећени Епископ сремски г. Василије, кога је у великој радости дочекало свештенство са верним народом.

Епархија сремска

На торжественој Литургији саслуживали су протојереј Страхиња Голијан, архијерејски намесник земунски, и парох сурчински Душко Ђеорђић; протојереји-ставрофори Душан Чавка, старешина цркве у Кукујевцима, пензионисани парох сурчински Драгиша Топаловић и Јеремија Старовлах, пензионисани парох бежанијске цркве Светог Ђорђа; јереји Александар Чавка, парох угриновачки, Николај Костур из Саборне цркве у Чикагу и Чедомир Грујић из Јаска, као и ђакон Горан Власац. Певницом је руководио професор Карловачке богословије Јован Стојановић.

Кумови славе, породице Мирослава и Дејана Вујића, припремиле су славски колач и жито. Пошто је преломио славски колач, епископ Василије је честитао храмовну славу верном народу са свештеником Слободаном Чавком, кумовима, ктиторима прелепе богомоље и у краткој беседи подсетио на житије Светог апостола Матеја:

-Богу се обраћајмо непрестаном молитвом, поготову у овом времену пуном искушења. Бог нам шаље опомену да видимо где смо ми, какав је наш однос са Богом, са самим собом и са ближњима. Бог нас опомиње, али нам шаље благодат и зато будимо, окупљајмо се у својим црквама, беседио је владика Василије.

Славском сабрању молитвено су присуствовали протојереј-ставрофор Милутин Илић, пензионисани парох јаковачки који је и исповедао верне, протојереј Мирослав Вујић, пензионисани парох банатски, старешина јаковачке Вазнесењске цркве Перица Влаинић, као и архијерејски намесник румски протојереј Сретен Лазаревић.

Храм Светог апостола Матеја у Сурчину, грађен од 2015. до 2018. године када је и освећен, први је храм који је у Сурчину саграђен после више од 200 година. У наредном периоду у храму ће бити обављени обимни послови везани за фрескоосликавање и изградњу Парохијског дома. Велику подршку богомољама архијерејског намесништва земунског пружа и Градска општина Сурчин чији је председник г. Стеван Шуша са сарадницима присуствовао празничној архијерејској Литургији.

Празновање заштитника сурчинске цркве Светог апостола Матеја почело је 28. новембра 2021. године празничним бденијем којим је началствовао јеромонах Евгеније, настојатељ фрушкогорског манастира Светих бесребреника Козме и Дамјана, уз саслужење јереја Александра Чавке, пароха угриновачког, и Станка Лакетића, професора Карловачке богословије Свети Арсеније Сремац, као и ђакона шидског Лазара Павића.

Повезане вести

Вести