НЕДЕЉА, 28. 11. 2021 - 10:49

Извор: Епархијa бачкa

Епископ Дамаскин: Божићни пост је прилика да припремимо своје срце и своју душу за Господа (ФОТО)

Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин служио је у недељу, 15/28. новембра 2021. године, свету архијерејску Литургију у храму Силаска Светог Духа на апостоле на Ченеју. Преосвећеном eпископу Дамаскину су саслуживали свештеници и ђакони Епархије бачке.

Епархија бачка

Беседећи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика је протумачио догађај исцељења гадаринског бесомучника, а потом је подсетио сабране да је данас почео Божићни пост:

„Црква Божја нам управо данас, на данашњи дан износи, поред овог Јеванђеља, и другу једну благовест, а то је да је данас почетак Божићног поста. Данас је почео Божићни пост или мала Четрдесетница. Свети Симеон Солунски каже да, као што је Мојсије некада постио четрдесет дана и четрдесет ноћи да би добио таблице Закона на којима су исписане заповести Божје, тако и ми хришћани треба да постимо четрдесет дана и четрдесет ноћи, до великог празника Рођења Христовог или Божића, да бисмо и ми од наше разбојничке пећине направили од ње витлејемску пећину у којој ће се родити Христос. Јер, каже се на једном другом месту у Јеванђељу да се овај род – а то се мисли управо на нечастивог – изгони само молитвом и постом. Пост, драга браћо и сестре, није циљ нашега живота хришћанскога него средство. Оно што би требало да прати пост, јесте управо молитва, покајање и све друге хришћанске врлине. Зато, потрудимо се и у овоме четрдесетодневном периоду до великога празника Божића да испостимо и да припремимо своје срце и своју душу, своје тело и свој ум, да примимо Господа у себе и да Господ нађе место у нашим срцима и у нашој души. Наћи ће место ако то срце и ту душу очистимо хришћанским врлинама. Пост нам даје могућност да имамо правилан однос и према себи и према свом ближњем и према природи у целини.ˮ

Епархија бачка

По заамвоној молитви, Преосвећени владика Дамаскин је извршио чин освећења нових крстова ченејског храма, који су позлаћени захваљујући прилозима благочестивог верног народа са Ченеја. Протонамесник Горан Артуков, парох ченејски, заблагодарио је Преосвећеним епископима Иринеју и Дамаскину и позвао вернике да се и даље труде око украшавања светог храма, као што су чинили и наши свети преци.

После свете Литургије, Преосвећени владика Дамаскин је осветио и обновљену дворану Светосавског дома, у којој је приређена трпеза љубави.

Епархија бачка

Повезане вести

Вести