СУБОТА, 20. 11. 2021 - 22:49

Извор: Инфо-служба Епархије бачке

Епископу бачком Иринеју високо признање грчке заједнице

На свечаној академији, која је уприличена у оквиру манифестације „Дани грчке културеˮ, у суботу, 20. новембра 2021. године, у Културном центру Новог Сада, Фондација грчке националне мањине доделила је Његовом Преосвештенству Епископу бачком гoсподину др Иринеју признање за животно дело – Повељу са златном плакетом за вишегодишњи допринос у афирмацији духовне повезаности, очувању и јачању српско-грчких пријатељских односа. У име Епископа бачког, заслужно признање је примио протојереј Владан Симић, секретар Епархије бачке.

Инфо-служба Епархије бачке

На свечаној академији организованој поводом двестогодишњице од почетка борбе за независност грчког народа, Фондација грчке националне мањине је доделила признања и осталим заслужним појединцима и установама у области афирмације хеленизма и неговања српско-грчких пријатељских односа.

У уметничком делу програма наступили су: Дечји хор Друштва српско-грчког пријатељства „Иридаˮ из Сремске Митровице, Културно-уметничко друштво „Јоргакис Олимбосˮ из Београда и музиколог Милена Лазић Благојевић. Благословом Епископа бачког др  Иринеја, у знак благодарности на признању, две духовне композиције извели су ђакони Милован Крстић, Иван Васиљевић и Бранко Бандобрански.

Инфо-служба Епархије бачке

Свечана манифестација употпуњена је изложбом „Хероји и хероине грчке револуције 1821”. Аутор изложбе је Петар Родифцис-Нађ, председник Националног савета грчке националне мањине у Србији.

Свечаности су присуствовали Горан Каурић, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, и Милош Урошевић, помоћник покрајинског секретара за образовање, управу и прописе, националне мањине – националне заједнице.  

Манифестација „Дани грчке културеˮ одржана је у организацији Националног савета грчке националне мањине и Фондације грчке националне мањине у Србији.

Повезане вести

Вести