СУБОТА, 13. 11. 2021 - 15:09

Извор: Светигора

Прослављено седам векова манастира Грачаница

Светом архијерејском Литургијом коју је служио Епископ рашко-призренски г. Теодосије, уз саслужење Владика полошко-кумановског г. Јоакима и буеносајреског и јужно-централноамеричког г. Кирила, те викарног Епископа топличког г. Јеротеја, данас је у манастиру Грачаница прослављено седам векова постојања ове српске светиње и од упокојења Светог краља Милутина, известила је РТРС, преносимо у наставку:

Светигора

 

Владика Теодосије рекао је да 700 година траје молитва Свевишњем да сачува српски народ и ову светињу коју је саградио Свети краљ Милутин. Према речима владике, манастир Грачаница најлепша задужбина Светог краља Милутина, као објекат, али и као извор духовне љепоте. Преосвећени је указао да се данас Свети краљ Милутин слави и у Бањској, Богородици Љевишкој, Трескавици и у Скопљу у Богородичиној цркви у Северној Македонији јер он није знао за границе, знао је да је Црква једна.

– И у Светој Гори и у Јерусалиму његовим благословом многи манастири су даривани и обновљени и зато би таквог краља многи народи пожелели, а ми као његови наследници смо поносни што смо га имали и што нам је оставио више од 40 светиња – рекао је Владика честитајући славу верном народу, уз благослов да задужбина Светог краља Милутина живи док је света и века.

Владика је најавио да ће заједно са руководством Основне школе “Краљ Милутин” из Грачанице, код Министарства просвете у Влади Србије покренути иницијативу да школа ове године добије назив “Свети краљ Милутин”.

Викар Патријарха српског Епископ топлички Јеротеј је у беседи рекао да је Милутин био свети краљ који је имао имао много задатака и одговорности који су му били поверени од Господа Бога, а први је био да државу коју је добио од праоца Симеона Мироточивог сачува и унапреди.

– Када је од брата Драгутина добио власт, Свети краљ Милутин се зарекао Богу да ће сваке године док влада саградити по једну цркву-задужбину, навео је владика Јеротеј и додао да је као велики владар, војсковођа и државник, Милутин успео да унапреди и обезбеди да народ живи у благостању, уз то штитећи православну веру у тадашњој Србији.

– Везао је Србију за Византију и тако наставио политику коју је започео Свети Стефан Немања и његови синови – подсетио је Владика, наводећи да су се и његов брат и мајка Јелена Анжујска били против тога. Свети краљ Милутин се касније оженио ћерком цара Андроника Симонидом и једини који га је подржао је била Црква, што је довело до тога да се Србија, како је рекао Владика, дефинитивно везала за Исток.

Трећи задатак који је добио јесте да буде православни хришћанин и да свој живот спроведе у миру. Епископ Јеротеј је навео да је бити ктитор као што је био Свети краљ Милутин, велика част и зато се његово име помиње 700 година, а помињаће се све док његове задужбине, попут бисера манастира Грачанице, сијају и у њима се држе богослужења. Владика је подсетио да је Свети краљ Милутин убрзо после смрти канонизован, а да његове мошти почивају у цркви Свете Недјеље у Софији.

Светој архијерејској литургији присуствовао је велики број верника, међу њима и комесар за везу Београда у Приштини г. Дејан Павићевић, кога је Владика Теодосије замолио да руководству Србије пренесе поздраве и захвалност за све што Влада Србије чини за Цркву, њен и опстанак српског народа на Косову и Метохији.

Повезане вести

Вести