НЕДЕЉА, 17. 10. 2021 - 16:53

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије свечано дочекан у Источном Сарајеву (ФОТО/ВИДЕО)

У склопу посете Митрополији дабробосанској, Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије је у пратњи Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Господина Хризостома, Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Господина Јоаникија и Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског Господина Андреја, након шетње улицама града Сарајева и посете Старе Православне цркве на Башчаршији, посетио и Градску Скупштину града Источно Сарајево, где га је дочекао градоначелник Љубиша Ћосић са начелницима шест Општина и народним посланицима са којима је разговарао о актуелним темама, а потом су се Његова Светост, Митрополит Хризостом и градоначелник Источног Сарајева обратили медијима.

ТВ Храм

Том приликом Патријарх Порфирије је између осталог рекао: „Утисци о некоме или нечему из реалног личног сусрета у најмању руку често могу да доведу погрешним закључцима о некоме кога нисмо упознали, кога нисмо срели, а често могу да одведу на погрешне путеве када говоримо о међусобним односима. Стога, лични сусрет, пре свега са браћом у Христу, са Православним верницима, са Православним Србима на овим  просторима јесте велики дар за мене, а исто тако и са другим људима који припадају другим верама и другим народима јесте био дар који ми је опет отворио за нијансу нове видике у спознаји онога што је заједничко и онога што дели људе на овим просторима. Сувишно би било говорити, много пута сам и сам рекао какав је мој однос и доживљај према Републици Српској и према људима који живе у Републици Српској.

Наиме, и сам сам пореклом из ових крајева, али не само да сам пореклом него сам и велики део своје младости провео на овим просторима и знам ко су људи који овде живе. Још из оних времена ми је било потпуно јасно да је мало простора на којима живе Православни Срби, а да су толико органски и нераскидиво дубоко повезани са својом духовношћу и са својом вером и то независно од текућих идеологија које понекад могу бити штетне по себе, а понекад и супотрстављене директно ономе што јесте наше искуство, наше предање и наша традиција“.

Након тога, Његову Светост Патријарха српског Господина Порфирија, Високопреосвећене Митрополите Господу дабробосанског Хризостома, црногорско-приморског Господина Јоаникија и Преосвећеног Епископа аустријско-швајцарског Господина Андреја, дочекало је више хиљада људи на Тргу Србија у Источном Сарајеву. Том приликом многобројном верном народу обратили су се Патријарх Порфирије и Митрополит Хризостом.

На крају званичне посете Митрополији дабробосанској Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије је посетио планину Јахорину.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести