НЕДЕЉА, 17. 10. 2021 - 11:53

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије: Треба читати Јеванђеље и учинити га животом (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије, у 17. недељу по Духовима, на празник Светог Стефана и Јелене – Јелисавете (Штиљановић), 17. октобра, началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.

ТВ Храм

Патријарху Порфирију саслуживали су Високопреосвећена Господа Митрополити, дабробосански Хризостом и црногорско-приморски Јоаникије и Преосвећена Господа Епископи, жички Јустин, аустријско-швајцарски Андреј, бихаћко-петровачки Сергије, захумско-херцеговачки Димитрије и будимљанско-никшићки Методије и свештенство из више Епархија Српске Православне Цркве уз молитвено присуство многобројног верног народа.

Након прочитаног Светог Јеванђеља Патријарх Порфирије је у својој архипастирској беседи на почетку истакао  да је један од повода данашњег окупљања прослава 50 година свештеномонашког и 30 година архијерејског служења Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Господина Хризостома. Потом је тумачећи речи јеванђеља рекао да је важно држати се принципа и Господа, и имати веру у Њега, да је потребно држати се чињеница и истине, а за нас Хришћане је то реч Господња. Господ зна који су наши путеви спасења, све почива на вери и поверењу, како каже Патријарх српски, од малих ногу у школу, па и сви односи у породици, заједници, шире се здраво искључиво када имамо веру и поверење у Господа, али када је та вера крстолика. Често останемо без поверења, будемо повређени, али ако је наша вера крстолика и ако наш живот почива на вери Христовој, онда ће каже Патријарх српски, све наше активности бити прожете том вером, тако да ћемо у крстоликој вери пронаћи откривљење истине Божије. 

„Вера није само пуко уверење, вера је поверење у Бога и препуштање себе Његовом суду. Када живимо јеванђеље Христово онда идемо путем сигурности. Не постоји то што нас може помутити. Не постоји дилема да ли се црква модернизује, црква је увек савремена, често је покретач развоја, али оно што нас чини јединственим је вера у Бога. Без Христа и без Његовог система вредности сваким даном смо ближи дезинтеграцији, а са Христом сваки нови дан јесте нови и постајемо млађи у Христу и Господу. Понекад, као што је у јеванђељској причи речено, чврстом вером можемо мењати свет у себи и свет око себе“, рекао је Патријарх Порфирије.

На крају Свете Литургије Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г.  Хризостом речима захвалности обратио се свим присутним, посебно истакавши да му част што је Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије дошао у посету Епархији дабробосанској.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм


 

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести