НЕДЕЉА, 10. 10. 2021 - 11:37

Извор: ТВ Храм

Хиротонија Епископа хумског Г. Јована, викара Епископа диселдорфског и немачког Г. Григорија (ФОТО)

Његовa Светост Патријарх српски Г. Порфирије началствовао је у 16. недељу по Духовима 10. октобра у храму Светог Саве у Београду Светом Архијерејском Литургијом и свечаним чином хиротоније изабраног и нареченог високодостојног Aрхимандрита Јована (Станојевића) у чин Епископа хумског, викара Његовог Преосвештенства Епископа диселдорфског и немачког Г. Григорија.

ТВ Храм

Његовој Светости Патријарху Порфирију саслуживали Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије и Преосвећена Господа Епископи будимски Лукијан, бачки Иринеј, врањски Пахомије, браничевски Игњатије, зворничко-тузлански Фотије, милешевски Атанасије, диселдорфски и немачки Григорије, полошко-кумановски Јоаким, рашко-призренски Теодосије, горњокарловачки Герасим, крушевачки Давид, далматински Никодим, осечкопољски и барањски Херувим, захумско-херцеговачки Димитрије, ваљевски Исихије, будимљанско-никшићки Методије, ремезијански Стефан, топлички Јеротеј, хвостански Јустин, мохачки Дамаскин и марчански Сава, многобројно свештенство и свештеномонаштво у молитвеном присуству верног народа.

На почетку свечаног чина хиротоније изабрани и наречени Епископ Јован је изведен кроз царске двери на солеју, где су око Патријарха стајали сабрани отачаствени архијереји.

Том приликом после три привођења, док је у руци држао својеручно написано изложење православне вере, на питање Његове Светости Патријарха Порфирија: „Ради чега си дошао и шта иштеш од наше смерности?“, изабрани и наречени Епископ је одговорио: „Хиротонију архијерејске благодати, Светејши Владико, по сагласности и клирика најсветије Епископије хумске. Затим су изабраног и нареченог Епископа Патријарх и архијереји испитали какву веру он исповеда, на шта је одговорио Никео-цариградским Символом вере и Опширинијим исповедањима вере у којима је изложио догмате Свете Цркве са заветовањима на верност Цркви. Тада је изабрани и наречени Епископ узео Свето Јеванђеље и потписано исповедање вере и принео их Патријарху, који је исто ставио у Јеванђеље.

Патријарх Порфирије је након тог чина предао Јеванђеље изабраном и нареченом Епископу, те су га затим увели у олтар на јужне двери. Одмах затим је почела Света Архијерејска Литургија, да би, по устаљеној богослужбеној пракси, након трисвете песме, изабрани за хиротонију изведен на солеју пред Царске двери, одакле је вођен архимандритима уведен у олтар где је трипут обишао Часну Трпезу. У сваком опходу наречени и изабрани Епископ је целивао Часну Трпезу,  док га је сваког пута Патријарх благосиљао Крстом. Након тога, архијереји су привели изабраног Епископа пред Часну Трпезу, где му је Патријарх на главу положио крај омофора, а архијереји отворено Јеванђеље. Потом су сви положили руке на њега, док је Патријарх Порфирије читао молитве хиротоније. По завршетку молитви Патријарх је новохиротонисаног Епископа Јована обукао у сакос и омофор, а затим положио на њега крст, панагију и архијерејску митру свечано узглашавајући: „Аксиос!“ и „Достојан!“, што су свештенство и народ отпевали.

Потом су новохиротонисаног Епископа целивали Патријарх и архијереји, након чега је он, по први пут народ благословио трикиријама и дикиријама. На крају Свете Архијерејске Литурије, Патријарх Порфирије је на амвону упутио краћу поуку новохиротонисаном Епископу поучавајући га о значају службе коју је примио. Затим је уручио архијерејски жезал говорећи: „Прими жезал овај да напасаш поверено ти стадо Христово! Послушнима нека буде за ослонац и укрепљење, а непослушне и непокорне упућуј и карањем и кротким васпитавањем, у Христу Исусу Господу нашем“.

Након тога новохиротонисани Епископ хумски Г. Јован је са амвона упутио своју прву архијерејску беседу. Молитвеном благољепију на Светој Литургији допринело је молитвено појање певачког друштва храма Светог Саве под диригентском палицом Катарине Станковић.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести