ПЕТАК, 17. 9. 2021 - 11:02

Извор: Епархија будимска

Отворeнa ризницa у манастиру Српском Ковину

У манастиру Српском Ковину у обновљеном објекту 16. септембра 2021. године свечано је отварена културно-уметничка ризница, подручница централног музејског тела Будимске епархије из Сентандреје.

Епархија будимска

 

У манастиру Српском Ковину у обновљеном објекту 16. септембра 2021. године свечано је отварена културно-уметничка ризница, подручница централног музејског тела Будимске епархије из Сентандреје.

Најпре је Његово Преосвештенство Епископ будимски г. Лукијан са свештенством освештао нови музеј, а онда је уследио пригодан програм чији су гости били државни секретар за сарадњу са црквама и националним мањинама г. Шолтлес Миклош, градоначелник Српског Ковина г. Верецкеи Золтан, народни посланик Панцел Карољ, српски посланик у Парламенту Мађарске г. Љубомир Алексов, представници Римокатоличке Цркве и други.

Гостима су се пригодним културно-уметничким програмом представили проф. Пуха Ђерђ (кларинет) и Алиона Ракитскаја (виолина).

Његово Преосвештенство Епископ г. Лукијан приликом обраћања окупљенима између осталог је рекао: „Без претеривања Мађарска би се могла назвати једном великом ризницом, а у тој ризници највећи део је оно што је потекло из хришћанске вере и културе. Хришћанство је дошло у Панонију са јудеохришћанима већ у 1. веку, а знамо и имена тих првих весника Христове вере: то су сродници апостола Павла – Свети апостоли Андроник и Јунија. На темељима ових апостола сазидали су словенско хришћанство у Панонији Света браћа Ћирило и Методије, а затим су Свети Гелерт и Свети Иштван мађарски народ увели у велику породицу хришћана“.

Владика Лукијан се осврнуо и на историјат самог манастира али и на протеклу посету римског Папе Мађарској која је данас један од најважнијих чувара хришћанских вредности у Европи. На крају свога обраћања владика Лукијан је изразио захвалност Влади Мађарске на свесрдној помоћи уз коју су многи пројекти српске националне мањине успешно реализовани.

„Захваљујући мудрим мађарским државним властима отварамо овде у Српском Ковину, у манастиру Успења Пресвете Богородице, ризницу која сведочи не само о богатој духовној и културној прошлости овдашњих Срба, него сведочи и бригу мађарских власти да се то благо сачува од пропадања и заборава и да се целокупна културна јавност може упознати са њиме“, поручио је владика Лукијан.

О самој црквеноуметничкој збирци у Српском Ковину говорио је мр Коста Вуковић, управник Музеја Будимске епархије. Тренутну изложбену поставку сачињавају углавном иконе, богослужбени предмети, свештеничке одежде из XVII века.  Он је додао да је отварањем ризнице Епархија бити обогаћена још једном регионалном изложбом, која ће се и даље развијати – у смислу технологије излагања и, пре свега, рестаурације уметничких дела.

На самом крају, окупљенима се обратио и високи гост, државни секретар Шолтес који је говорио о сарадњи Владе Мађарске и Будимске епархије као и о помоћи коју је Влада издвојила за обнову и адаптацију простора у Српском Ковину за нову манастирску ризницу. Подсећајући на Међународни евхаристијски конгрес, који је завршен у недељу, државни секретар је нагласио да је један од циљева Владе да се прикаже суживот хришћанских заједница у региону, а Влада Мађарске је више пута показала да може живети у миру следећи Христу. Миклош Шолтес је нагласио да културно благо представљено у Српском Ковину такође показује моћ хришћанства. -Зато се морамо држати ових корена и стога нам је важно да је српско православље, Православна Црква, овде међу нама, поручио је државни секретар.

Његово Преосвештенство и државни секретар Шолтес Миклош као и други високи гости пресекли су потом врпцу и свечано отворили нову ризницу у манастиру Српском Ковину, након чега је уследио обилазак изложбе.

Повезане вести

Вести