ЧЕТВРТАК, 16. 9. 2021 - 11:23

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије у првој званичној посети Епархији сремској (ФОТО/ВИДЕО)

У четвртак 16. септембра Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије учино је званичну посету Епархији сремској. Патријарха Порфирија у чијој пратњи је био Његово Преосвештенство Епископ ремезијански Г. Стефан дочекао је Његово Преосвештенство Епископ сремски Г. Василије у присуству Његовог Преоствештенства Епископа моравичког Г. Антонија.

ТВ Храм

Поводом посете Патријарха Порфирија у Саборној цркви Светог оца Николаја Мирликијског у Сремским Карловцима служен је свечани чин доксологије. После свечаног чина доксологије Епископ сремски Г. Василије обратио се поздравним словом и захвалио Првојерарху Српске Православне Цркве на првој званичној посети од када је устоличен на трон Патријараха српских. Потом се обратио Патријарх Порфирије поздравним словом. Након обраћања двојице архијереја Патријарх Порфирије је служио парастос Бранку Радичевићу, једном од најзначајних српских песника.

Након парастоса Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије је у пратњи архијереја освештао новообновљени Стари двор. Патријарх Порфирије је такође посетио патријарашијску винарију где се упознао са процесом производње вина, а обишао је и фабрику за производњу свећа. Патријарх Порфирије је у пратњи Преосвећене Господе Епископа погледао и новообновљену фасаду на Старом двору.

Пре саме посете Богословији у Сремским Карловцима, Патријарх Порфирије је обишао и библиотеку у којој се налази велики број историјски заначајних књига.

Богословци из Богословије Светог Арсенија Сремца су отпевали многољествије након чега је Патријарх Порфирије одржао предавање у богословској сали говорећи о миру.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести