ПОНЕДЕЉАК, 13. 9. 2021 - 13:29

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије: Јасеновац - свето место са којег се молимо за мир и добро у свету (ФОТО)

У понедељак, 13. септембра, када наша Света Црква молитвено прославља Полагање појаса Пресвете Богородице и Свете новомученике Јасеновачке, Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу поводом обележавања успомене на осамдесетогодишњицу од почетка рада система концентрационог и логора смрти Јасеновац, уз саслужење Високопреосвећене Господе, Архиепископа катарског Макарија, Митрополита смоленског и дорогобушког Исидора, Митрополита црногорско-приморског Јоаникија, Преосвећене Господе Епископа, милешевског Атанасија, горњокарловачког Герасима, славонског Јована, аустријско-швајцарског Андреја, бихаћко-петровачког Сергија, буеносајреског и јужноцентралноамеричког Кирила, захумско-херцеговачког Димитрија, ваљевског Исихија, умировљеног Епископа канадског Георија, свештенства и монаштва епархија Српске Православне Цркве и уз молитвено присуство представника државних институција Републике Србије, Републике Српске, Републике Хрватске, Руске Федерације, представника породице Краљевског дома Карађорђевић и многобројног верног народа.

ТВ Храм

На почетку Архијерејске Литургије Патријарх Порфирије је прочитао молитву и благословио мати Серафиму да добије право ношења напрсног крста. Након Свете Тајне Причешћа Патријарх Порфирије је благословио народ и у својој беседи рекао да је Јасеновац свето место са којег се молимо за мир и добро у свету, да сваки човек који у себи има љубави воли све народе. Такође, осврнуо се и на устоличење Митрополита црногорско-приморског.

По завршетку Свете Архијерејске Литургије Митрополит смоленски и дорогобушки Исидор освештао је Спомен-крст посвећен страдању руског и српског народа у Другом светском рату. Након тога на гробној хумци код Камен цвета у спомен подручју Јасеновац Патријарх Порфирије освештао је славски колач и жито.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

ТВ Храм

 
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести