ПЕТАК, 6. 8. 2021 - 10:29

Извор: Епархија сремска

Обнова цркве у Моловину

Моловин је последње село на северу Срема према граници Србије са Хрватском. Налази се недалеко од Шида, три километра удаљен од пута Шид – Илок, окружен пашњацима и шумама. Село краси црква Светог арханђела Гаврила, подигнута 1801. године на месту старијег храма, који се помиње 1756. године.

Епархија сремска

По благослову Епископа сремског г. Василија обнавља се црква у Моловину коју краси надалеко познат иконостас, рустичан, чипкаст, резбарен, за који је сасвим извесно да је купљен од товаришевске црквене општине.

Према архивским подацима од времена подизања храма (1801) знамо да је већ 1814. године црква страдала у пожару проузрокованом од удара грома. Убрзо је поправљена и и 1816. године Црквена општина је тражила дозволу да може да врши службу у обновљеној цркви (Кон. Архив бр. 188/1819). Из тог документа се не види какве су поправке вршене на цркви, али се може претпоставити да су биле већег обима с обзиром да је пожар  проузроковао оштећења. Занимљиво је писмо илочког свештеника од 12. децембра 1852. године којим обавештава шидског проту о стању моловинске цркве.

Са благословом Епископа сремског Василија, који је увидео оронулост храма,  његовим посредством и пожртвовањем као и материјалним добром започета је обнова храма у Моловину почетком јуна 2021. године. Скинута је стара купола и постављена нова, прекривена је обојеним  алуминијумом који су поставили мајстори из Украјине. Урађена је нова фасада на њему, као и фасада целог храма.

После славе су предвиђени неки од завршних радова као изливање стазе око светог храма. Данас је надлежни свештеник протонамесник Бојан Цветковић. Црква Светог архангела Гаврила у Моловину представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја.

Повезане вести

Вести