ЧЕТВРТАК, 5. 8. 2021 - 14:09

Извор: Епархија ваљевска

Владика Исихије: Волимо Господа срцем и исповедајмо умом својим!

У народу звана Блага Марија, равноапостолна светитељка Марија Магдалина и ове године свечано је прослављена у Доњим Лесковицама светом архијерејском Литургијом коју је служио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије.

Епархија ваљевска
Tekst potpisa

Откако се као храмовна слава прославља у новоподигнутој светињи у прелепим планинским крајолицима, празник Свете Марије Магдалине ове године је окупио највише богочежњивих душа. -Сабрали смо се овде са разних страна да молитве и благодарје принесемо великој светитељки, храброј жени из града Магдале, која је Господа Христа пратила у тренуцима страдања и која је била удостојена да види Васкрслог Господа и ту благу вест донесе ученицима Његовим; једној од омиљених светитељки у хришћанском народу чије је срце Спаситељ исцелио од седам злих духова и испунимо га даровима Духа Светог. Ти дарови су у њој расли и она Га је пратила, заједно са још неколико жена, и служила му својим имањем, приближио је владика Исихије у празничном слову неке детаље из земаљског живота Свете Марије Магдалине.

-Када је дошло до страшне смрти Христа Господа на крсту, уз Пресвету Богородицу и Светог Јована Богослова, те велике жене састрадавале су са Њим. Биле су ту и кад је полаган у гроб и упркос стражи остале ту. Дошле су да Га помажу и снага њихове вере учинила је да анђео Господњи одвали камен са гроба, те им се открије радосна вест о васкрсењу. Од ње долази славни хришћански поздрав „Христос васкрсе“. Нажалост, први пут није добила одговор „Ваистину васкрсе“, јер апостоли тад у то нису могли да поверују. Тек кад им се Господ јавио, уверили су се… Апостоли су представници мушког начина веровања. Веровања, које тражи догмате и учења, а женски начин је начин срца и дубоког осећања, коме не требају рационална уверавања. Свако од нас има оба начина и треба да их сједини. Онда имамо богопознање – волимо Га срцем и исповедамо умом својим. Света Марија Магдалина је велика заштитница народа, посебно жена, а и заштитница храмова у нашој Цркви, укључујући и овај дивни храм у овој дивној природи, и зато се сви заједно молимо њој и прослављајмо Господа како је то она чинила, беседио је владика Исихије.

Његовом Преосвештенст ву су саслуживали архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, игуман лелићки Георгије и више свештенослужитеља. Домаћин славе био је Живојин Крсмановић из Ваљева, а колач су за наредну годину преузели Славко Крсмановић из Сушице и Момир Ранковић из Доњих Лесковица.

Након свете Литургије уручена је архипастирска грамата Живојину Крсмановићу, који је нарочито помогао градњу парохијског дома при храму Свете Марије Магдалине у Доњим Лесковицама. Велики број верника приступио је Светој тајни причешћа, а све учеснике молитвеног сабрања владика Исихије даривао је иконицама на којима су, као и на епархијском грбу, ликови светих владике Николаја и оца Јустина.

За трпезом љубави у парохијском дому речи благодарја владики Исихију, браћи свештеницима, својим сатрудницима и верницима упутио је надлежни парох протојереј Горан Симић. Народ тог краја је благочестив и чува веру у Бога како су их њој учили Свети владика Николај и отац Јустин. У име Црквене општине Доње Лесковице, владика Исихије је уручио захвалнице свима који помажу живот Цркве у том крају. Међу уваженим гостима славске свечаности био је реномирани музички уметник трубач Дејан Петровић са члановима свог оркестра.

Повезане вести

Вести