СРЕДА, 4. 8. 2021 - 20:34

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије служио помен Србима страдалим у Олуји (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије служиo je 4. августа у земунском приградском насељу Бусије, помен пострадалим Србима у злочиначкој оружаној акцији „Олуји“.

ТВ Храм

Патријарху Порфирију саслуживали су изабрани Епископи хвостански Г. Јустин и марчански Г. Сава у молитвеном присуству Преосвећене Господе Епископа сремског Г. Василија, осечкопољског и баранског Г. Херувима, ремезијанског Стефана, топличког Јеротеја  и умировљеног Епископа канадског  Г. Георгија.

Патријарх је у својој пригодној беседи, између осталог, рекао да је Крст Христов без премца, као што је и његово Васкрсење без премца. Крст је жртва и победа у исто време. У тој жртви и победи налазимо наду у коначну правду Божију, чак и када правда људска затаји. Коначни суд не припада људима, него Божиjоj праведној љубави у светлости Христових речи: "Блажени, гладни и жедни правде, јер ће се наситити".

Патријарх је додао да вером у љубав Христову, молитвом, јеванђељским животом и ми кроз Крст и страдање можемо надрасти себе и обновити се као Богу мили људи који знају ко су и шта су... Када смо Богу и цркви верни, онда ћемо и поред свих потешкоћа дати све од себе у изградњи мира, у таквом подухвату озареном небеском правдом у којој ће се исправљене историјских неправди решити мерилима која нису појмљива нашем уму, али која ће свакоме дати по делима његовим.

Потом је уследио програм посвећен Дану сећања на страдање и прогон српског народа, током којег су се међу присутнима обратили  председник Републике Србије г. Александар Вучић и српски члан Председништва Босне и Херцеговине г. Милорад Додик.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести