ПЕТАК, 30. 7. 2021 - 10:09

Извор: Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка

Дани Светог Мардарија у манастиру Светог Саве у Либертивилу

Следујући доброј традицији и ове године, поводом преноса моштију Светог Мардарија, у Манастиру Светог Саве било је молитвено и веома свечано. По благослову Његовог Преосвештенства Господина Лонгина, ове године на дан, а уједно у част и славу Светог Мардарија одржана је празнична литија (10 километара) од манастира Нова Грачаница (Треће Језеро, Илиној) до манастира Светог Саве у Либертивилу (Илиној).

У часном входу је учествовало око 350 верника, а литију је предводио архимандрит Серафим (Балтић),  игуман манастира Нова Грачаница и секретар епархије, а заједно са њим и још неколико свештеника наше епархије. Учешће у литији узели су припадници свих узраста. Пешачили су у дугачкој колони од ране зоре, носећи свете иконе и појући духовне песме. Литургијско сабрање, предводио је Његово Преосвештенство Eпископ Новограчаничко – средњезападно американски господин Лонгин (Крчо) уз саслужење Преосвећеног Епископа умировљеног славонског Саве (Јурић) и великог броја свештеника и ђакона. Светој Литургији је присуствовао и Његово Високо – Преосвештенство Архиепископ чикашки и средњоамерички господин Петар. Света Литургија је служена под павиљоном на имању у Либертивилу преко реке, тако да су сви верници могли да присуствују и узму активног учешћа. Свету Архијерејску Литургију су додатно улепшали: хор из Милвокија и студенти нашег теолошког факултета, на челу са професором Милошем Весин. 

Свемогући Бог је бринуо о Светом Мардарију од ране младости. Богу је целога себе предавао и кренуо за Христом и њему искрено служећи, од Корнета, преко светиња града Цетиња, цркве Светог Петра и гроба Ловћенског Тајновидца, Београда, манастира Студенице гдје је примио монашки постриг, па до Русије, где се сретао са бројним духовницима а и самим руским царем, страстотерпцем Николајем II Романовим, преко Сибира до Америке. А његова љубав према Русији огледала се у сваком кораку његовог живота. 

Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка

Вредни домаћини су се побринули да сви присутни буду гостољубиво дочекани и да проведу један пријатан и Богоугодан дан у Либертивилу. На Светој Литургији беседио је протојереј Радомир Ћутило, а након заамвоне молитве одслужен је парастос Чича Дражи и уручене су дипломе студентима који су успешно привели крају своје школовање на факултету Св. Сава, а то су: Саша Лончина, Марко Димић, Обрен Чупић, Томислав Савић, Георгије Тубоњић, Илија Трипић и Стефан Радовић. Након завршетка Свете Архијерејске Литургије, Преосвећени Владика Лонгин са својим свештенством се још једном захвалио верницима што су дошли у тако великом броју. Остали су са својим верним народом на врло фино спремљеном ручку и лепо време нам је послужило да се и овог лета Господњег проведе овај свети дан благословен од Бога и нашег заступника Светог Мардарија у манастиру Светог Саве у Либертивилу (Илиној).

Тропар Св. Мардарију, глас 4.

Од младости си Христа безгранично љубио, цијелог живота само Њему служио, једино си Бога Творца слушао, ријеч Љубави Божије свима проповиједао, љепоту дома Господњег си заволио, Мардарије новојављени Просвјетитељу, Цркве Христове градитељу, зато те Човекољубиви Господ вјечном славом Царства свога на земљи и на небу прослави.

Кондак, глас 8.

Из Корнета села љешанскога, Црне Горе Петра Цетињскога, Мардарије нови Богољупче, као небопарни си орао преко гора и мора прелетао, од царске Русије до далеке Америке Христа Бога свима свједочио, свесловенско братство си ширио, Либертивилски храм саградио, понижених и сиротих добротвор био и у смрти се радујући вјечном Царству Божијем.

Молитвама, Оца нашег, Светитеља Мардарија Либертивилског и Свеамериканског, Господе Исусе Христе Боже наш, помилуј и спаси нас. Амин!

Текст: чтец Стефан М. Радовић

Фото: протиница Ана Крошњар

Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка
Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка
Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка
Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка
Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка
Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка

Повезане вести

Вести