УТОРАК, 27. 7. 2021 - 20:14

Извор: Митрополија црногорско-примпрска

Литургијским сабрањем на Превлаци почела Међународна духовна академија „Свети Јевстатије Превлачки“

Манастир Светог архангела Михаила – Михољска Превлака код Тивта 26. јула 2021. године, на Сабор Светог архангела Гаврила, литургијским сабрањем је прославила своју славу. Свету архијерејску Литургију служио је изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије уз саслужење Епископа славонског г. Јована, буеносајреског и јужно-централноамеричког г. Кирила и изабраног будимљанско-никшићког г. Методија.

Митрополија црногорско-примпрска

 

Молитвеним сабрањем започела је и IV Међународна духовна академија Свети Јевстатије Превлачки, која је посвећена блаженопочившем митрополиту Амфилохију који је идејни творац и са чијим благословом је тај симпосион радио.

Архипастирском беседом сабранима се обратио владика Јован:

- У историји људског рода, у историји стварања, као и у Божјој савршеној великој историји, архангели и ангели су више него живи и обични, више него хладни вјесници који долазе однекуд другдје. Када је цар Давид одлучио да преброји народ, да изведе први попис становништва, па је то учинио без благослова Божјег и народ јеврејски, народ изабрани, почео је да умире од куге. Старозавјетна Црква почела је да умире на његове очи и он је трпио док није пао пред Богом и рекао: Доста је Господе!. Тада се јавио архангел Гаврило на сјеверним зидовима Јерусалима и зауставио покољ. И на том мјесту у Светој земљи, у Светом граду, сазидан је српски манастир Светих архангела. И приликом припреме Асираца да освоје Јерусалим, када су преплавили сјеверно поље Јерусалима, на том мјесту појавио Архангел и разагнао асирску војску.

- Авраму, чији смо сви ми пород и за кога је Господ обећао да ће имати порода као пијеска у мору, Бог живи, Бог Тројица се јавља у лику три ангела. Они благовијесте Сари да ће имати сина. И она је била зачуђена и казала да је њена утроба сасушила. Подсмија се ангелима и рече: Како то може бити? А они јој одговорише нашом пословицом: Ко се посљедњи смије, најслађе се смије. Зашто? Име које је Аврам морао да надјене дјетету је Исак –  онај који ће се смијати јер се мајка његова смијала Богу и ангелима. А Бог кроз Исака се смије посљедњи. Он се насмијао Сариној сумњи и Аврамовом чуђењу и дао им сина у стотој години, подседтио је владикиа Јован.

- Архангел није хладна свјетлост, него је, више и од нас људи, непредвидив, неиспитан, ненадан, страшан као што ће страшан бити Други долазак Христов. Господ ће судити са свим својим архангалима око себе. Судиће непредвидиво, милосрдно, јер је Царство Оца и Сина и Светога Духа, Тројице једносушне и нераздјељиве, Царство вјечно, Царство милосрђа, и слава Богу Тројединоме. Амин, казао је Епископ славонски г. Јован.

На крају свете службе Божје благосиљан је и преломљен славски колач. Изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је честитао празник и благословио Сабор православне омладине Црне Горе који се традиционално сваке године на исти дан одржава на темељима древне светиње.

- Господ Исус Христос је говорећи својим светим ученицима и апостолима: Идите и крштавајте све народе у име Оца и Сина и Светога Духа, благоизволио да сви народи буду једно у Цркви Божјој, да се сједине у заједницу Духа Светога, да живе заједно са свима Светима. То је наш блаженопочивши Митрополит проповиједао и учио, али понајљепше што је учинио је то што је основао овај омладински сабор на Превлаци и замислио га да буде свеправославни. И  јесте свеправославни, беседио је владика Јоаникије.

Подсетивши да је Братство православне омладине Црне Горе раније водио свештеник Мијајло Бацковић, а сада адвокат Иван Булатовић, казао је да је на сабрању православне омладине ове године приметно мањи број гостију са стране због епидемије.

- Важно је да се не прекине и да се настави. Блаженопочивши Митрополит је изабрао баш ово свето и мученичко мјесто, да се овдје сабира православна омладина на овај празник Светога архангела Гаврила и осталих сила бестјелесних. Ово свето мјесто гаји дубоко памћење, још од древних хришћанских времена овдје је била светиња и манастир. Касније када је Свети Сава основао Жичку архиепископију, оснивајући епископије по српским земљама овдје је у обновљеном манастиру Светих архангела на Превлаци основао Зетску епископију. И ова светиња заблистала је Божјом истином и правдом, милошћу и свјетолошћу. Одавде се ширило Јеванђеље у старој Зети и приморју, и овдје је било много светих подвижника и монаха и епископа. Један од њих је Свети Јевстатије, који је овдје био епископ, родом из Будимљанске жупе, овдје је постао монах, и касније Архиепископ жички. Овјенчан је светошћу због свога светога живота, проповедао је изабрани Митрополит.

- Не треба заборавити да је овај манастир био жариште духовности и културе. Недалеко одавде је писана Иловачка крмчија, један од најљепших споменика ћирилићне српске писмености, као и друге знаменитости наше културе. Ово мјесто је свето и мученичко и, хвала Богу, започета је обнова манастира на Превлаци. Започета је обновом духовности. Управо из овога омладинскога сабора започиње обнова манастира Превлаке, јер млади људи су били увијек носици обнове. И наш митрополит Амфилохије је то тако и  замислио, да се прво обнови духовност, душа, заједништво, вјера, да се сјединимо у љубави, да ово мјесто постане саборно мјесто, а касније ћемо да зидамо и обнављамо, даће Бог. И надамо се да су  та времена дошла, да ће овај сабор полако да обнавља ову светињу и да ће брзо започети и обнова ове древне, једне од најславнијих цркава за наш род, поручио је владика Јоаникије и истакао задовољство што је овогодишњи сабор православне омладине посвећен блаженопочившем Митрополиту и што је манастирско братство са игуманом Бенедиктом организовало и митрополиту Амфилохију посветило велики научни скуп и разне свечаности у оквиру Међународне духовне академије Свети Јевстатије Превлачки.

- Оно  што је најважније је да се присјетимо да је управо наш блаженопочивши Митрополит био носилац духовне обнове. Он је улио нову радост и нови живот Цркви Божјој овдје у Црној Гори окупљајући дјецу и омладину, и овдје и на Цетињу. Знао је да са дјецом и омладином буде као дијете. Иако су га године стизале, и сиједе власи, па смо га прозвали Ђедо, увијек је био млад и носио тај дух обнове. Сви смо се око њега сабирали. Био је стуб свете вјере православне, духовности и мудрости. Приводио нас је Христу Господу, Спаситељу и проповиједао нам ријеч Божју. Оно чему сви свједочимо је да је све што је митрополит Амфилохије започео напредовало и цвјетало. И пошто је он отишао у наручје Божје надамо се да нас није напустио него да је остао са нама и да ће стално бити са нама. Јер таква је благодат коју Господ даје својим угодницима, и када оду у наручје Божје да остану у души у срцима вјерних. И то се сигурно догодило, видимо то и по овом нашем данашњем сабору, поручио је Владика.

- Овај сабор је у име Божје, у име Христа Господа, а када је у име Његово он је и у име светих Његових: у име Светог архангела Гаврила онога који стоји пред Престолом Божјим и непрестано славослови Бога са осталим анђелима и арханђелима. Али благодат и милост преносе и на земљу Свети анђели Божји. И ова света служба коју смо данас вршили у име Божије је таква да у њој учествују и анђели и светитељи, и Божији угодници и праведници, заједно са нама приносећи молитве Господу. И зато је овај сабор Свети и свијетли сабор. И наравно као Божјег угодника осјећамо међу нама и нашега блаженопочившега Митрополита, као и блаженопочившега Епископа захумско-херцеговачког Атанасија, који је овдје долазио и проповједао, и радовао се започетој духовној обнови кроз коју је видио да ће да се обнови и ова светиња. Велике су његове заслуге и остао је у нашим срцима и памћењу, казао је изабрани Митрополит црногорско-приморски.

Подсјећајући на лик оца Момчила Кривокапића, који је имао велику заслугу у формирању сабора православне омладине, Владика је нагласио је да је и он имао у себи тај дух обнове и да су сви они деловали као прави духовни пастири који су увек ишли напред.

На крају изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоникије је исказао благодарност свима који су узели учешћа у светоме сабору: свештеницима из Украјине, професорима из Грчке, православној омладини из Румуније и другима.

Након Свете литургије у порти манастира изведен је богат културно-уметнички програм у организацији Братства православне омладине Црне Горе.

Раднио део Превлачке духовне академије својим поздравним словом отворио је изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, а послије њега сабранима се обратио архимандрит Бенедикт, игуман превлачки, и Андрија Радуловић из Министрства просвете, науке, културно-уметничког стваралаштва.

Oвогодишњу академију својим сведочењем о личности, делу и мисији митрополита Амфилохија започеће протојереј-ставрофор Гојко Перовић, а после њега ће говорити Његово Преосвештенство Епископ славонски г. Јован и Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило.

Најављена је и промоција Међународног зборника радова у част Митрополита Амфилохија и Епископа Атанасија (Јефтића) проф. др Микоње Кнежевића, на којој ће поред аутора своје излагање имати и изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и проф. др Јелица Стојановић.

Организатори симпосиона су најавили да ће међу овогодишњим учесницима бити: академик Матија Бећковић, проф. др Богољуб Шијаковић, проф. др Милош Ковић, свештеници Оливер Суботић и Александар Јовановић из Београда, игуман Јефимије, ректор Тулске духовне академије из Русије.

Сва Zoom предавања са IV Међународне духовне академије Свети Јевстатије Превлачки можете да пратите путем званичног YouTube канала:

https://www.youtube.com/channel/UCpRZtJTSh5EvH2qoEofUuXQ

Повезане вести

Вести