СУБОТА, 24. 7. 2021 - 08:19

Извор: Радио "Слово љубве"

Владика Теодосије служио парастос жетеоцима у Старом Грацку

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г. Теодосије служио је 23. јула 2021. године, у Старом Грацку парастос за 14 Срба жетелаца, који су мученички пострадали од албанских терориста на данашњи дан 1999. године.

Радио "Слово љубве"

На молитви су се као и свих година сабрале породице, родбина и пријатељи жртава, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, представници српских институција. Беседећи, Владика Теодосије је истакао да село Старо Грацко "сведочи наше страдање али и наш опстанак и истрајност на нашем светом Косову и Метохији".

"Невине жртве, мештани овог села, жетеоци, радници, трудбеници, положили су свој живот и страдали су од руку злочинаца, крвника, оних који не знају за Бог, за правду, за истину, они су узели у своју руке да деле правду си учинили невиђен злочин на овим просторима" рекао је Владика Теодосије.

"Ми који смо крштени у иуме Оца и Сина и Светога Духа, који носимо Крст Христов кроз овај живот, знамо да нам је суђено да страдамо јер је Господ рекао "мене су гонили и вас ће гонити", подсетио је Епископ рашко-призренски. "Јагње Божије принео је Себе на жртгву за спасење свих људи, а ево и после Њега многи свети и многи осењени крсним знаком и крштени, страдали су ради Христа, ради правде и ради истине и ради спасења душе", рекао је Владика Теодосије.

"Ми смо сви обавезни да, поштујући жртве невино страдалих, да и ми будемо доследни и да чинимо подвиг на Косову и Метохији, истрајавајући у времену када није лако бити хришћанин, бити Србин, нарочито на овим просторима" рекао је Владика.

У Старом Грацку су на данашњи дан 1999. године, током жетве, убијени Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Боско Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић.

Благодарећи Оливери Радић из Ораховца, у прилици смо да чујемо ово слово Епископа Теодосија, које је забележио колега Недељко Зејак.

Извор: Радио "Слово љубве"

Повезане вести

Вести