ЧЕТВРТАК, 22. 7. 2021 - 10:09

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Рукоположење и слава храма у Рочевићу

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је 21. јула 2021. године свету архијерејску Литургију у роћевићком храму Светог великомученика Прокопија.

Епархија зворничко-тузланска

Саслуживали су архијерејски намесник зворнички протојереј-старофор Видоје Лукић, протојереји-ставорфори Драган Мићић из Линца, Драженко Вукотић из Локања и Славољуб Тривић из Сочанице, протојереј Предраг Билић из Ветерника и ђакон Младен Јовић.

- Свети великомученик Прокопије је веома поштован светитељ у нашем народу који стоји раме уз раме Светом Георгију, Светом великомученику Димитрију, Теодору Стратилату и свим великим ранохришћанским мученицима, рекао је владика Фотије беседећи сабраном народу на храмовној слави у Роћевићу.

- Сличан је, по своме житију, Светом апостолу Павлу јер је као римски војсковођа ишао да гони хришћане. Тада му се Господ јавио у великој светлости и питао га: Неаније, кога ти гониш? и тог тренутка долази до његовог преумљења и он постаје хришћанин и велики исповедник. Од тада па све до данас Свети Прокопије се призива у многим невољама, болестима и распећима народа, рекао је владика Фотије.

Током свете Литургије Владика је рукоположио ђакона Илију Тривића у свештенички чин, а г. Драгана Милојевића у свештени ђаконски чин.

- Ови млади људи ступају на пут свештеничког служења да се заједно са нама у клиру Епархије зворничко-тузланске Српске Православне Цркве боре и сведоче Христа Распетога али и Васкрслога, поручио је Владика.

Обраћајући се верном народу села Роћевића, Владика је истакао вредности живота на селу: - Немојте да имате било какав комплекс што живите на селу. Села су благословена. Ту су увек живели Срби домаћини. Са села су долазила и долазе многа добра за наш народ, поручио је владика Фотије.

Повезане вести

Вести